Meny Lukk

«Robinson Crusoe» – Se heller noe annet

Film kan være en god måte å introdusere barn for litteratur. Jeg har ikke noe problem med å se for meg at unge lovende som liker Harry Potter-filmene kan ende opp med å etterhvert lese bøkene. Slik vil det ikke gå med Robinson Crusoe.

I denne belgisk-franske animasjonsfilmen har man tatt grunnlaget i fortellingen om Robinson Crusoe, mann på øde øy, og fjernet omtrent alt annet som gjør historien til en tidløs klassiker som alle bør lese minst en gang. Historien er denne gang fortalt via pappegøyen Mack, senere omdøpt til Tirsdag. I følge ham så var det ikke veldig mye kamp om overlevelse (over flere år), men heller en liten ferie i paradis, hvor den største trusselen var to morderiske katter. Det er med andre ord veldig vanskelig å ta den overhengende faren i filmen seriøst.

Et av få lyspunkt i filmen er at den til tider er overraskende godt animert, men bildene blir fort veldig kjedelige og repetitive. Stemmeskuespillet er greit nok, men med dialekter fra hele landet så blir det litt i overkant billig barne-tv. Filmen har fått aldersgrense seks år, noe jeg frykter utelukker de som ville ha funnet den underholdende, jeg tviler i alle fall på at noen fra syv år og opp vil finne glede i den.

Om man har lyst til å introdusere barnet sitt for litterære klassikere via film så vil jeg heller anbefale å dra på Den Lille Prinsen som enda går på kino. Man vil få mer ut av den. Hvordan Robinson Crusoe har fått kinodistrubisjon, og ikke havnet i billigkassa på bensinstasjonen, er utenfor min forståelse.


Robinson Crusoe - Regissert av Ben Strassen og Vincent Kesteloot.
 Spilletid: 90 min. Premiere 3. Juni. Aldersgrense 6 år.

Relaterte innlegg