Meny Lukk

Rosemari – Sex, drugs & forlatte spedbarn

I Unn Toves eget bryllup hører hun en gråtende baby på hotellets toalett. Der finner hun et forlatt, nyfødt jentebarn. Hun overleverer barnet til barnevernet, og lever livet sitt videre. 16 år senere møter en korthåret snodig jente med navn Rosemari opp på døra hos Unn Tove. Denne jenta viser seg å være babyen hun fant i bryllupet. Sammen legger de ut på reise for å finne de biologiske foreldrene til Rosemari, som viser seg å være en ferd med både mørke og lyse vendinger.

Her i Norge har vi en tendens til å si at noen norske filmer er «bra til å være norsk». Jeg har aldri trodd eller sagt meg enig i det uttrykket, fordi det undertrykker norsk filmindustri. En norsk film skal bli kritisert på samme måte som alle andre filmer, enten de er Franske, Amerikanske eller Japanske.

Men ofte må man gjøre unntak, og det må jeg dessverre gjør nå. For denne filmen var rett og slett bare bra til å være norsk. Sara Johnsen sitter i registolen bak Rosemari, og fra en dame som har vunnet en Amanda for både beste regi og beste debut, og kanonprisen på Kosmorama to ganger for beste regi, så kan man si at det forventes en viss standard. Den standarden har hun absolutt nådd med Rosemari.

En interessant og original handling fylt med karakterer som er skildret på en god måte er det som holder filmen i gang. Vi blir ikke matet med all bakgrunnshistorien til karakterene med én gang; den blir fordelt med korte tilbakeblikk på akkurat passende tidspunkter fra start til slutt. Manuset i filmen er litt opp og ned, men for det meste bra; det går fra snedige replikkvekslinger til noen unaturlige dialoger.

Rosemari spilles av den unge og lovende Ruby Dagnall, som tar på seg ansvaret som hovedrollen på en solid måte. Henne kan man også se senere i høst i den nye sesongen av den populære ungdomsserien «Skam». En lys skuespillerkarriere spås henne i vente.

Rosemari er en gladtrist film om relasjoner. Den prøver å få frem at det ikke er viktig hvor du kommer fra, men hvor man føler seg hjemme. Selv om det står aldersgrense 12 år, så inneholder enkelte scener mot slutten av filmen seksuelle skildringer som absolutt ikke er egnet for barn helt nede i 12 års alderen. Men utenom det er dette en norsk dramakomedie som absolutt er verdt å se. Den er kanskje ikke verdt den drøye hundringsen som kinoene krever nå til dags, men i hvert fall når den blir tilgjengelig på en streamingtjeneste.

 


Rosemari – Regissert og skrevet av Sara Johnsen; Med Ruby Dagnall, Tuva Novotny og Laila Goody.
Spilletid: 1 t. 34 m. Land: Norge. Premiere: 9. september 2016. Aldersgrense: 12 år

Relaterte innlegg