Meny Lukk

Arnold i god form!

Sabotage – Regi: David Ayer – Albert S. Ruddy Productions / 5150 Action / Crave Films m.fl. – 1 t. 49 min.

sabotage-review-2

John «Breacher» Wharton (Arnold Schwarzenegger) er en legende blant rettshåndhevere, og han leder et profesjonelt lag av DEA-feltagenter. Hele laget hans, inkludert ham selv, har alltid levd på kanten av loven og regler bøyes etter behov. Når de går til aksjon mot kartellet, og finner deres bortgjemte penger, skjuler de vekk ti millioner dollar som de har til hensikt å beholde selv. I ettertiden blir laget til Breacher likvidert én etter én, og det er usikkert om det er kartellet selv som står bak, eller en av deres egne. Arnold er tilbake, og han er i god form. Bokstavelig talt!

Sabotage er en mørk og dyster film som byr på mye action og mye blod. Det er nokså uvanlig å se så mye blod, gørr, og innvoller i denne type actionfilm. Skrekkfilmer har ofte mindre, men disse sjokkeffektene passer godt til Sabotages undertone uten å bli for ekkel eller meningsløs. Kartellhevn er ingen spøk og deres beskjeder er sadistisk grafiske, og dette er dessverre en realitet for de som lever i deres verden. Det presenterer denne filmen nokså autentisk og realistisk. Selvsagt svinger Arnold innom en rekke Hollywood-klisjéer, men det er de vi er vant til å se ham i, og han gjør det med stil.

Hans skuespillerprestasjoner i Sabotage er overraskende gode. Det er ingen verdensklasse over det, men det er neppe noe man forventer uansett. Hans medspillere gjør også en helt ok jobb i deres roller. Arnolds rolle som anti-helt gir en spennende rollefigur på godt og vondt. Filmens kjønnsroller stiller opp et interessant perspektiv på feminisme, og det kan debatteres om dens kvinnesyn er fornærmende mot kvinner, hyllende, eller likestillende. Det er sekvenser som forsterker alle tre perspektiver, så det får bli opp til hver enkelt å avgjøre hva som stemmer, men at det er tankevekkende er det ikke å nekte for.

Til tider kan det være enkelte ting som ikke gir helt mening i den narrative flyten, og rollefigurer som blir ansett smarte kan ta noen merkelige og tvilsomme avgjørelser. Det taper filmen litt på, men den gjør opp for det på andre måter.

Er du en Arnold-fan kommer du til å bli underholdt. Hans utførelse er ikke overdrevet, som i mange av sine tidligere roller, selv om filmen til tider kan være det.  Du vil heller ikke bli skuffet om du liker god gammeldags actionfilm med ild og kuleregn.

Relaterte innlegg