Meny Lukk

«Sicilian Ghost Story» – Dystert kjærlighetsdrama

Sicilian Ghost Story er et italiensk drama laget av Fabio Grassadonia og Antonio Piazza. Regissørparet debuterte i 2013 med Salvo, også et mafiarelatert dramastykke. Deres nyeste film omhandler en jente i tenårene, Luna, som finner kjærlighet med en gutt fra landsbyen, Giuseppe. Deres romantiske forhold er kortvarig, da Giuseppe forsvinner sporløst. Det kommer som ingen sjokk at mafia står bak hans ufrivillige ferie, gitt hans far er en tidligere mafioso, som nå jobber med politiet. Historien er basert på ekte hendelser som tok sted i Sicilia i 1993, da en gutt ble kidnappet og holdt gissel i nærmere 800 dager.

Filmen kunne ha gått den «enkle» ruten og gjengitt hendelsene den baserer seg på ord for ord. Men det som blir presentert er mye mer ambisiøst enn en enkel gjentakelse. Oppbyggingen gir en svakere start, som føles veldig treg og strukket ut. Vi blir presentert en slags Romeo/Juliet gone Italian, der våre to helter lengter etter hverandre og deres familier holder dem separert. Men etter Luna innser at Giuseppe er, de facto, kidnappet, tar fortellingen seg opp, både kvalitets- og tempomessig. I andre halvdel spilles det mer på det overnaturlige, med syner og drømmer som et prominent virkemiddel. Slik skapes det en mer interessant verden, der publikum stadig lurer på om det de ser er et syn eller realitet.

Mystikken blir forsterket av unikt lydbruk. I likhet med Tarkovski, som velger å fokusere på en lyd i scenen og forsterke den, har enkelte scener dryppende vann eller andre naturlyder mikset like høyt som dialog. All annen lyd blir overdøvet og fokuset står kun på den lyden karakteren konsentrerer seg om. Lyden tilstede høres ut som om den har blitt kjørt gjennom en high-pass filter. Frekvensspekteret lener seg hardt mot lave frekvenser, og noen scener høres ut som om alt er under vann, selv om handlingen tar sted i for eksempel en leilighet. Riktignok virket dette intensjonelt. Den forferdelige, forferdelige stock effektlyden av et ørefik derimot, var som en nål i trommehinnen. Effekten brukes to ganger og begge gangene føltes den både unaturlig og illusjonsbrytende.

Sicilian Ghost Story starter som en romantisk film om 2 tenåringer, men viser seg å være mye mer. Vakre kameravinkler, unik bruk av lyd og gjennomgående bra skuespill, samt et spinn på ekte hendelser. Alt dette for å gjøre fortellingen mer original og personlig. Riktignok er den ikke perfekt. Lydeffektene og talen føles feil til tider. Anslaget kunne vært halvert i lengde uten å miste noe av sin hensikt. Tempo var litt for lavt første timen generelt. Men når den ble varm i trøya, var den både visuelt vakker, dyster og rørende.

Sicilian Ghost Story - regissert av Fabio Grassadonia og Antonio Piazza; med  Vincenzo Amato, Corinne Musallari, Julia Jedlikowska. Spilletid: 2 t. 2 min. Land: Italia. Premiere: 3. november 2017. Aldersgrense: 12 år

Relaterte innlegg