Meny Lukk

“Sommer i Toscana” – Italiensk kåt sommervarme

Som den norske tittelen hinter til foregår handlingen i denne filmen i Toscana midt i den hete sommeren. Den italienske tittelen (oversatt til ”Kort hud: Unge Edos bekymringer”) hinter til tenåringsgutten Edos potensproblemer. Han trenger nemlig en operasjon fordi forhuden hans er for stram. En operasjon som han kvier seg sterkt for, på grunn av smerten, samtidig som han føler et stort seksuelt press fra folk rundt seg.

Et press som kommer fra hans kåte bestevenn Roberto, som hele tiden presser ham til å bryte jomfrudommen innen sommeren er slutt. Edo har i tillegg også en kjæreste, Bianca, som til høsten reiser til Paris for å studere. Tiden er knapp og presset for å prestere er høyt. Til og med Edos doktor anbefaler Edo på det sterkeste å masturbere ofte for at penisen skal holde seg frisk.

Sommer i Toscana er en fin liten dannelseshistorie om hvor vanskelig det er å være i tenåring, ikke minst det enorme presset man får slengt midt i fleisen. Ikke minst er sex noe som er et ekstra sårt tema, spesielt for oss mannfolk, noe denne filmen får virkelig bra fram, på en seriøs og velldannet måte.
Men så klart har denne ungdomsfilmen sine pinlige American Pie-øyeblikk, som for eksempel når Edo har kjøpt en middagsblekksprut som han gjør ting med som vi her i Norge (Ihverfall i filmen Fatso) bruker å gjøre med en honningmelon. Hans mor finner denne blekkspruten og lager middag ut av den. Så klart er det også noen morsomheter i diskusjonene mellom Edo og bestekompisen Roberto, og den pinlige sjekkingen av jenter.

Til tross for det alvorlige temaet, går nok Sommer i Toscana i den samme fellen som ungdomsfilmer ofte gjør, nemlig at det henger en ufrivillig nostalgisk stemning over hele tenåringstilværelsene som filmen godt kunne klart seg uten.

Samlet sett er dette en kort og god oppvekstfilm som tar for seg de kjipe tenårene på en god og oversiktlig måte, med noen morsomme øyeblikk her og der, som gjør at filmen til tider mister sitt seriøse ansikt. Men ellers er dette en fin liten film som jeg anbefaler som ukesunderholding, samt en fin film som tenåringer også kan se.

Regi: Duccio Chiarini – Italia – 1 t. 26 min.

Relaterte innlegg