Meny Lukk

Sterk belgisk Oscar-kandidat

Alabama & Monroe – Regi: Felix Van Groeningen – Menuet Producties / Topkapi Film – 1 t. 51 min.

Veerle Baetens og Johan Heldenbergh i Alabama & Monroe
Veerle Baetens og Johan Heldenbergh i Alabama & Monroe

Om regissøren
Belgiske Felix Van Groeningen har laget tre spillefilmer tidligere, alle i Belgia. Alabama & Monroe, som originalt har en engelskspråklig tittel (The Broken Circle Breakdown), har gått sin seiersgang på diverse festivaler siden premieren i 2012.

Handling
Vi følger Elise, ei skjønn tatovør, og Didier, en bluegrass-entusiast, gjennom flere år sammen med gleder og sorger. I filmens nåtid har de en kreftsyk datter, og dette setter forholdet deres på prøve. Samtidig fortelles historien om hvordan de møttes sju år tidligere, fulle av lidenskap.

Drømmen om Amerika
Amerikansk musikk, og da spesielt country og bluegrass (som er “den reneste form for country”), står sentralt i filmen. Det er flere flotte sangnumre, og disse bindes godt til handlingen forøvrig. Selv om historien utspiller seg i Belgia, føles det ofte som vi befinner oss i et mini-Amerika. Filmen tipper likevel ikke over i ren amerikadyrking. Dette er først og fremst et kjærlighetsdrama.

Krangling på flamsk
Til tross for kjærlighet-ved-første-blikk, begynner forskjellene mellom Elise og Didier å komme frem etter hvert, som sprekker i stein. Veerle Baetens og Johan Heldenbergh spiller paret. De to skuespillerne bærer filmen på sine skuldre, og gjør det med en tilstedeværelse og kraft som fanger publikum, i alle fall meg. Det er sterke og tunge følelser og mye krangling. Om du liker krangling på flamsk er dette definitivt filmen for deg.

Velspilt og rørende
Alabama & Monroe er en solid film. Hoppingen i tid skaper dynamikk i en film som fort kunne endt opp som litt traurig og tung. Det er noen feilskjær; en lite virkningsfull religion-versus-ateisme-debatt og Didiers utbrudd mot slutten. Ser man bort fra dette, har man en velspilt og rørende film.

Van Groeningens verk er valgt ut som Belgias Oscar-kandidat, og man kan spekulere i om filmens flørting med amerikansk kultur vil kunne gi den ekstra poeng. Det er mulig den vil oppleves som altfor dyster i amerikanske øyne, men jeg blir heller ikke overrasket om dette gode dramaet får en nominasjon.

Relaterte innlegg