Meny Lukk

“Suicide Squad” – Superskurker uten lov til å være supre

Med Marvels økonomiske suksess de siste årene, har DC endelig begynt å satse. For etter Nolans Dark Knight-trilogi har det vært helt dødt fra DC sammenlignet med Marvels Avengers-satsing. Deres nye cinematiske univers har fått en del pepper for den mørke tonen, både i Man of Steel og i Batman vs Superman: Dawn of Justice. Men før man kommer til Justice League, får vi Justice League for skurkene; Suicide Squad.

I kjølvannet av Supermans ødeleggelse av Metropolis, frykter Amanda Waller det samme vi så fra Bruce Wayne i Dawn of Justice. For hvis den neste Superman skulle mangle intensjonene til den vi alle kjenner, så trenger man en plan for å stoppe han eller henne. Så hvilket sted er bedre å lete enn i fengsel? Deadshot, Harley Quinn, Captain Boomerang, El Diablo, Enchantress, Killer Croc og Slipknot er laget som skal kunne redde verden. Og uunngåelig nok, må de etter hvert ut for å gjøre nøyaktig det.

Her har vi samlet kriminelle mennesker, og metamennesker, for å kjempe sammen. De har noen utrolige krefter og egenskaper, allikevel får vi knapt se dem, og i store deler av filmen kunne Suicide Squad bli byttet ut med rene soldater, og jobben hadde blitt den samme. Captain Boomerangs bumerang blir brukt i kamp en eller to ganger. Og når du har et våpen som kallenavn, burde man kanskje forvente at det blir brukt. For det er den største forbrytelsen her, action-scenene mangler preget av karakterene. Deadshot blir introdusert som verdens dødeligste snikskytter, allikevel blir han kun brukt som alle andre, løpende i gruppa for å skyte det de finner. Og uten særpreg, blir det vanskelig å ha det noe gøy med karakterene, noe filmskaperne også så ut til å skjønne. For de første 45 minuttene av filmen er ingenting uten musikken. All den tiden blir brukt på å introdusere karakterer, enten ved at Waller forteller om dem, eller via flashbacks. Og i de scenene blir det brukt så mye forskjellig musikk, at man faktisk blir tatt litt ut av filmen. For det er ikke scenene som prøver å få deg til å ha det artig, det er de diverse ikoniske rockesangene som blir spilt.

En god del kommer til å gå inn i filmen kun med viten om at Will Smith spiller i denne filmen, og at The Joker og Harley Quinn er med i filmen. Når de samme personene går ut fra kinoen, kommer de ikke til å ha lært så mye mer enn det. For dette er uten tvil en film om Deadshot og Harley Quinn. The Joker er knapt med i filmen, selv om vi endelig får bekreftet at han har drept Robin i dette universet, og dermed drevet Batman til å bli en morder. Resten av squaden er med, men får ikke all verdens tid til å vise seg frem. Harley Quinn er en underholdende karakter, men hun er for det meste gal på en morsom eller sexy måte. Vi får ikke se på henne som skummelt gal, en karakter man frykter. I stedet løper hun bare rundt og vitser med de forskjellige medlemmene. Resten av gjengen blir beskrevet som usosiale. Ikke på den måten at man er litt stille av seg, men at man dreper alle rundt seg. I introduksjonen til Captain Boomerang, dreper han partneren sin, mens Killer Croc har blitt utstøtt hele livet sitt. Allikevel er det aldri noen spenning innad i gruppa om hvem som er sjefen, hvordan de skal gjøre ting eller lignende. De jobber sammen perfekt og følger ordrene til Rick Flag, som leder gruppa. Hvorfor ikke la dem angripe hverandre? Men viktigst av alt, hvorfor la de være under kontrollen til Flag? Waller har total kontroll over dem og kan drepe de når som helst, hvorfor må de gå rundt med en fra militæret? Det setter karakterene så i bånd, at de sliter med å ha gøy med materialet.

Hele historien er satt i en tom by, hvor fiendene kan komme fra hvor som helst. Allikevel føler man aldri på den spenningen og filmen klarer ikke å gi tyngde til noe av det som skjer på skjermen. Mye av materialet blir veldig repeterende, og det virker som man har slitt med å få ned en sammenhengende historie. Suicide Squad som konsept er veldig lovende, men det virker ikke som filmskaperne vet helt hva de lager. Så i stedet for at de klarer å kose seg med materialet, blir det i stedet en ganske standard actionfilm. 

Suicide Squad - Regissert av David Ayer; skrevet at David Ayer; med Will Smith, Margot Robbie, Jai Courtney, Viola Davis
Spilletid: 2 t. 3 min. Land: USA. Premiere: 05.08.16. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg