Meny Lukk

En knusktørr melkeku

Taken 3 – Regi: Olivier Megaton – Canal+/ Ciné+ / EuropaCorp / M6 Films – 1 t. 48 min.

Den tidligere eks-agenten Bryan Mills (Liam Neeson) forsøker nok en gang å opprettholde en rolig tilværelse etter ubehagelighetene han måtte gjennomgå i Paris og Istanbul, men trøbbel er ikke ferdig med Bryan ennå. Denne gangen oppsøker den ham på hjemmebane, et mord skjer i hans leilighet og bevisene peker mot ham. Med politiet i hælene, og gangstere i strupen, må Bryan bruke sine spesielle egenskaper til å holde seg i skjul og samtidig finne hvem som egentlig står bak mordet på en som sto hans hjerte nær.

Hollywoods flosshatter tok seg en fridag fra studio, dro ut på landet til gården for pensjonerte filmoppfølgere og fant Taken 2 beite rolig på enga. Ivrig satte de i rakettfart mot det de anså som gullkua og dro håpefullt i jura helt til støvet hostet ut. Ikke før Taken 3 var på lerretet skjønte de at det ikke var en ku med jur, men en hest de sto og deljet løs på, og den var allerede død.

Hvis metaforen fremdeles ligger uklar så har vi fått servert en oppfølger som ingen ba om, selv om Taken 2 la opp til en oppfølger mot slutten. Dette er den tredje filmen i sin serie, og plottet som ble hintet til i toeren, finner aldri sted i denne filmen. Altså har filmskaperne unngått å avslutte Taken-serien som trilogi. I så fall kan filmens slagord virke noe forvirrende ettersom de sier følgende: «It ends here». Men det er ikke en trilogiavslutning for plottet er endret, og selv om action-oppskriften, som gjorde den første en suksess, følges med enestående lojalitet, er perspektivet totalforandret og fokuset blir skiftet til renvasking av Bryan Mills istedenfor gjenerobring av et kidnappingsoffer.

Så det er ingen trilogi, og «it doesn’t end here», for Hollywood klarer ikke å motstå å legge fra seg hint om at de kanskje tenker seg en ny ferie ut på landet. Spørsmålet blir da om denne oppfølgeren klarer seg på egenhånd som det den er?

Liam Neeson gjør en like bra jobb i Taken 3, som han gjorde i de andre filmene. Alle elementene som falt i smak fra de to første filmene er på plass, og i tillegg blir du presentert til et nytt perspektiv, og det er forfriskende, fordi det gjør at denne filmen kan stå på egne bein, og kunne like gjerne ha vært Taken 2, eller Taken, men selv om du kanskje vil være enig at den er bedre enn den første oppfølgeren vil du neppe mene den overgår originalen.

Taken 3 er en forvirrende oppfølger som overrasker både på godt og vondt. Fans vil kanskje ønske den velkommen, men ikke alle. Som actionfilm er den typisk og klisjéfull, men det trenger ikke å være en dårlig ting om man har smak for den slags.

Relaterte innlegg