Meny Lukk

«The Assassin» – Litt for rolig og kalkulert

Nie Yinniang ble som barn kidnappet. Hun ble trent opp i diverse kampsporter og i sverdkamp. Hun er en leiemorder, og hun er skikkelig god. Hun blir leid inn av en general for å ta livet av den politisk rivalen, Liu. Men Liu har en anelse om at Nie har planer om å drepe han, han griper inn for å få stoppet henne. Liu blir imponert av dette, og innser at å drepe Nie er en dårlig idé, da det vil skape stor politisk ubalanse i regionene. Nie må velge mellom å drepe Liu, som hun nå elsker, eller bryte med Ordenen.

At The Assassin er en visuelt vakker film er det ingen tvil om, og det er forståelig at den vant prisen for beste regi under filmfestivalen i Cannes. Set-design, sminke, kostymene, fargene, alt er bare helt perfekt. Det er også en behagelig film og se på. Den er rolig. Lydbilde er preget av ambiente lyder.

Den er kanskje litt for rolig. Den er aldri kjedelig, men jeg satt ofte med følelsen av at en scene burde ha sluttet nå, eller at skuddet ikke burde ha blitt hold fullt så lenge. Jeg vet ikke helt hva jeg synes om måten kampscenen blir teaset på heller (de aller fleste blir brått avbrutt), det største kampscenen ble med dette litt skuffende. Det er gode kampscener, og de er godt koreografert. Men jeg hadde håpet på mer, kanskje noe som lignet mer på kampscenene i Hero.

Men det var vel aldri poenget at kampscenene skulle være episke og storlagene. Dette var først og fremst en politisk film, og en film som fokuserte på en leiemorder som prøver og gjøre det rette, selv om det strider mot det som er jobben hennes. Jeg tror jeg må se The Assassin igjen for å virkelig sette pris på den.

The Assassin vises på Bergen internasjonale filmfestival. Ordinær kinopremiere er forventet 29. januar 2016. Du kan lese flere anmeldelser fra BIFF her.


The Assassin – Regissert av Hsiao-Hsien Hou; skrevet av Cheng Ah, T'ien-wen Chu, Hsiao-Hsien Hou og Hai-Meng Hsieh, basert på en novelle av Xing Pei.
Spilletid: 1 t. 47 m. Land: Kina

Relaterte innlegg