Meny Lukk

«The Babadook» – Merk deg denne regissøren

Samuel får ikke sove. Natt etter natt kommer marerittene hans og han må legge seg i mamma sin seng etter å ha blitt lest til. Det er monstre på ferde, mener gutten som ser ting ingen andre ser. Driftig som denne spesielle gutten er (forrykende spilt av Noah Wiseman) bestemmer han seg for å lage våpen han kan ha på seg slik at han alltid er klar for å beskytte seg selv og moren sin (Essie Davis). Når han tar med seg et våpen til skolen går det galt, men verre skal det bli.

The Babadook er den australske regissøren Jennifer Kents første langfilm og det skulle man ikke tro når man ser resultatet. Den drivende og effektive fortellerstilen viser et godt grep og selvtillit i prosjektet noe som gjør at jeg føler meg i trygge hender. Kanskje i litt for trygge hender, ettersom jeg aldri ble redd, hverken for at filmen skulle bli dårlig eller at den skulle skremme meg med billige triks. The Babadook er ikke en grøsser som prøver å få deg til å tisse i buksa av «jump scares». Den lener heller mot å være en psykologisk ekkel film som skal tisse på underbevisstheten din.

Hvorvidt den klarer det kommer nok an på om man, som gutten i filmen, ser det skumle eller om man, som moren, bare blir fortvilet. Ferdighetene på flere tekniske områder kan i hvert fall hjelpe deg på vei til å “se”. Regissøren har i mange år vært en skuespiller selv og det er tydelig at hun har fått frem det hun vil ha av ensemblet. Kameraets relasjon til skuespillet forsterker dette. Bruken av sminke er fremragende, sjelden har en mor sett mer sliten ut på film. Vi sympatiserer sterkt med henne, for gutten hennes er enhver foreldres skrekk og gru.

Fargebruken i filmen er vesentlig ettersom måten fargene blir vasket bort på gir filmen en alvorlig sinnstemning, godt lenket sammen med et manus (også skrevet av Jennifer Kent) som tidvis drar oss inn i tunge temaer. Dessverre tar fortellingen en del vendinger mot slutten som jeg kunne vært foruten, men det er i det minste kreative vendinger. Jeg er uansett veldig spent på Kents neste prosjekt – grøsser eller ikke.

The Babadook er en grøsser på flere vis. På overflaten har vi et barn som har stygge mareritt og det viser seg etterhvert at det er berettiget. Men det som gir meg den mest ubehagelige følelsen gjennom filmen er det marerittet moren går gjennom med et barn som ikke oppfører seg. Her er filmen helt på høyde med David Lynchs Eraserhead i billedgjøringen av den ubehagelige frykten for å bli aleneforeldre til et vanskelig barn og den frihetsberøvelsen det gir.The Babadook – Skrevet og regissert av Jennifer Kent; med Essie Davis og Noah Wiseman.
Spilletid: 1 t. 33 m. Land: Australia. Premiere: 30.oktober 2015. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg