Meny Lukk

Klisjéfull julefilm

The Christmas Candle – Regi: John Stephenson – Pinewood Pictures – 1 t. 40 min.

the_christmas_candle

Vi husker alle klassikerne vi elsker å se i jula, måtte de være Love Actually (2003), A Christmas Story (1983) eller en av de mange, mange versjonene av A Christmas Carol. Alle disse har elementer ved seg som gjør de verdt å se igjen og igjen. Humor, sjarm eller noe annet ekstra. Dette mangler dessverre The Christmas Candle.

Legenden har det til at hver advent besøker en engel et lysstøperi i byen Gladbury hvor den velsigner et lys. Mottageren av dette lyset trenger bare å tenne det og be en bønn, så vil den bli oppfylt. Den nye presten i byen, David Richmond (Hans Matheson) er skeptisk til denne fortellingen. Det fører selvsagt til et par konflikter med den sterkt troende befolkningen i landsbyen.

The Chrismas Candle har altså alle ingrediensene en julefilm trenger. Her er det tro på de gode og uselviske handlinger som gjelder, en moral som blir trykket ned i halsen på oss ved enhver anledning. Historien er syltynn og umulig å kjøpe, jeg greier ikke å sette meg inn i filmuniverset et eneste sekund, det blir rett og slett for latterlig på altfor mange punkter.

Et av disse punktene er Susan Boyle, som kjent fra Britain’s Got Talent. The Christmas Candle er hennes spillefilmdebutt, men alle scener hvor hun er med blir ufrivillig morsomme. Jeg føler meg som en drittsekk når jeg ler, men det er vanskelig å motså. Jeg greier ikke å skjønne hvordan noen trodde dette kunne bli en god idé.

Som tidligere nevnt har jeg også litt problemer med filmens moralske side. Jeg støtter jo selvfølgelig budskapet om at man kan skape egne mirkaler, og det viktigste er å være snill med andre, (Kardemommeloven med andre ord). Det jeg derimot ikke liker er at dette blir underbygget i filmen med faktiske mirakler. Et magisk lys, en dødssyk mann blir frisk igjen etc. Det undergraver noe som kanskje kunne ha reddet filmen en smule.

Nei, The Christmas Candle blir nok ingen juleklassiker for min del. Den tar i bruk samtlige klisjeer fra boka og blir for prekende mens den undergraver sitt eget budskap. Det tar nok derimot ikke særlig lang tid før vi får se denne filmen på TV3 en tidlig julemorgen, det passer nok filmen aller best.

Relaterte innlegg