Meny Lukk

En ny Lamborghini med brukt motor

The Equalizer – Regi: Antoine Fuqua – Columbia Pictures / Espace Artists / Lionsgate m.fl. –  2 t. 11 min.

equalizer

Robert McCall (Denzel Washington) har pensjonert seg fra sin mystiske og hemmelige fortid, men den rolige tilværelse av det alminnelige liv vil ikke vare. Når han møter den russiske ungjenta Teri (Chloë Grace Moretz), som er tvunget til å jobbe som prostituert for den harde russiske mafiaen, klarer han ikke lenger å være passiv tilskuer og bestemmer seg til å bruke sine heftige egenskaper til å hjelpe Teri og andre som trenger det ved å bekjempe ild med ild.

The Equalizer er på alle måter en actionfilm med actionfans som sitt måls publikum. Vi skånes ikke for voldsomme eksplosjoner og den obligatoriske voldsorgien som følger med denne type film, men tilbyr den god underholdning uansett? Når en actionfilm omfavner sin egen sjanger som denne filmen gjør blir plottet ofte forutsigbart og gjenkjennelig fra andre filmer av sitt slag, og The Equalizer viser lite nytt i denne forstand. Du kan gjette deg til frem det meste som skal skje om du har sett mange actionfilmer fra før, og som resultat blir handlingen lite spennende å følge med på.

Filmen stuper i et hav av klisjéer, men istedenfor å plaske rundt i panikk og drukne, minner det heller mer om synkronsvømming. Stuntene er godt koreografert og volden er brutal, men estetisk tilfredsstillende å se på, og det er disse som er de sterkeste elementene filmen presenterer for sin egen sak, samt gode skuespillerprestasjoner, og for actionfans, som ikke forventer noe mer, er det absolutt godt nok. De litt mer kresne vil kanskje ikke finne filmen til sin smak, men regissøren Antoine Fuqua viser noen interessante teknikker innenfor bruk av lyd og lys som gjør atmosfæren i filmen noenlunde unikt innen actionsjangeren, som han scorer positive poeng for.

Dessverre er rollebesetningen lite troverdige, overdrevne og minner mye om 80-tallets actionheltepoke. Spesielt filmens hovedrolle, en dødelig mann uten superkrefter som kunne sendt Batman til et permanent opphold på sykehuset. Riktignok har ikke Batman superkrefter heller, men han har millioner av penger til høyteknologiske våpen og utstyr til å kompensere. Det har ikke Robert McCall, som virker til å holde seg tre nivåer ovenfor, uten så mye som et skytevåpen i neven.

The Equalizer er actionfylt, og den er fin å se på. For de som ikke er kravstore, og mer opptatt av utseende enn innhold, vil dette holde, men filmen lufter ikke nye idéer. Den tar ikke for seg temaer vi ikke har utforsket før, og for de som er av typen som ser under panseret på bilen før de kjøper den, vil denne filmen ligne en Lamborghini med samme motor som bruktbilen de kjøpte forrige gang.

Relaterte innlegg