Meny Lukk

“The Gift” – Ikke ta imot gaver fra fremmede

Joel Edgerton, kjent for sine roller i Warrior (2011) og The Thing (2011),  gjør sin regidebut med den psykoligiske thrilleren The Gift, og man kan tydelig se at han har lagt både hjerte og sjel inn i arbeidet. Filmen tar for seg ganske sterke temaer, og man kan ikke unngå å føle at det er en veldig personlig film for Edgerton.

Simon (Jason Bateman) og Robyn (Rebecca Hall) flytter fra storbylivet i Chicago, tilbake til Simons hjemby. Mens de er ute på handletur, blir de tilnærmet av Gordon (Joel Edgerton), som hevder å være en gammel skolekompis av Simon, og derifra begynner ting å ta av. Dette møtet ender veldig raskt opp med utallige gaver, og uanmeldte besøk på døra. Etter en stund begynner besøkene å skje oftere og oftere, og Simon begynner å få en mistanke om at den tilsynelatende hygglige Gordon  er ute etter mer enn bare vennskap, i alle fall med kona hans. Men det viser seg at Gordon har andre mål, og hemmeligheter å avsløre.

Som sagt over er dette en psykologisk thriller, med sterk vekt på det psykologiske. Det går ikke lenge før Edgerton går fra en påtrengende bekjent, til en fullkommen stalker. Og det er her thrilleraspektet slår inn. Større deler av filmen følger Simons kone, Robyn.  Og mens vi følger Robyn, følger Gordon oss. Man føler alltid en fare når man ikke ser Gordon på skjermen. Man vet aldri når han vil dukke opp.

Til å starte med, virker det ganske rett frem at Simon og Robyn er protagonistene, og Gordon antagonisten. Men jo lengre filmen kjører, jo mer stokkes disse rollene om, og man har problemer med å vite nettopp hvem man skal føle med. Spesielt Jason Bateman som en allerede ganske arrogant person, som blir mer og mer ufyselig etter hvert som filmen spiller ut. Alle karakterene fremstår som veldig realistiske, men den som utmerker seg mest er nok Jason Bateman, som de fleste vil kjenne igjen som Michael Bluth fra Arrested Development. Dette er en helt annen rolle en man har sett han i tidligere, og han får virkelig vist frem hva han er god for.

Filmens desidert sterkeste side er hvor spennende og  samtidig hvor realistisk den er fra start til slutt. Karakterene føler du alle empati for, og flere av situasjonene er til tider nesten litt for gjennkjennelige. Det er en film som kommer til å sitte igjen en stund etter du ser den. På både gode og vonde måter.


The Gift – Skrevet og regissert av Joel Edgerton; med Jason Bateman, Rebecca Hall og Joel Edgerton.
Spilletid: 1 t. 48 m. Land: Australia/USA. Premiere: 11. september 2015. 
Aldersgrense: 12 år

Relaterte innlegg