Meny Lukk

En middelmådig 80-talls actionfilm

The Gunman – Regi: Pierre Morel – USA – 1 t. 55 min.

 The gunman

Jim Terrier (Sean Penn) er en tidligere elitesoldat, men nå en leiesoldat i tjeneste for et sikkerhetsfirma som sender ham til Kongo, som offisielt er et beskyttelsesoppdrag, men Jim og andre medlemmer av laget han er med i, blant annet lederen Cox (Mark Rylance), mellommannen Felix (Javier Bardem) og tre andre skyttere, har også et uoffisielt oppdrag: Å drepe Kongos gruveminister. Jim blir den som fyrer av skuddet som fullfører oppdraget og er tvunget til å forlate kontinentet for sin egen sikkerhet. Som betyr at han må forlate kjæresten sin Annie (Jasmine Trinca), uten en eneste forklaring. Åtte år senere prøver Jim fortsatt å legge fortiden bak seg, men fortiden er i ferd med å hente ham inn igjen.

Som tittelen insinuerer er dette en film sprekkfull av våpen og skuddvekslinger. Her er det ikke en gang gjort et forsøk på å tenke opp en kreativ tittel, men heller en tittel som reflekterer innholdet du kan vente deg. For etter å ha sett det vil du mest sannsynligvis spørre deg selv om du ikke har sett denne filmen før, og det er like sannsynlig at du har det med mindre dette er den første actionfilmen du har sett. Alle øyeblikkene du forventer i en actionfilm er på plass.

Våpen, harde menn med nesten ingen personlighet, forsvarsløse kvinner som trenger en sterk mann til å redde dem, eksplosjoner, og antagelig alt annet du kan komme på. Maskulinitet og testosteron ligger så tett i filmrullen at du kan lukte svetten i kinosalen. The Gunman kan nesten virke som en film som kom på kino 30 år for sent, for det er så mye å kjenne seg igjen i fra 80-tallet her at en kan underholde en ørliten mistanke at manusforfatteren fisket opp et gammelt manus fra en tilfeldig actionfilm fra den tidsepoken, og la til en halvt gjennomtenkt moderne vri. Det blir da kanskje hårreisende å lære at manuskriptet er basert på en bok av en fransk forfatter ved navn Jean-Patrick Manchette.

Selv om filmen ikke viker fra å vise deg ting du har sett utallige mange ganger før, så har også The Gunman sine lyspunkt som redder den fra bunnen og drar den opp til et mer middelmådig nivå. Sean Penn gjør en utmerket jobb som barsk actionhelt fra årtusenskiftet, og støttebesetningen gjør det ikke så verst heller selv om de har lite personlighet å jobbe med. Koreografien for kampscenene er godt utført. Musikken er fantastisk og holder godt på stemningen, men det er lite annet å rose filmen for.

Hvis du er en evig actionfilm-fan som ikke stiller noen spørsmål så lenge du får se eksplosjoner, skyting og det som hører med til action-sjangeren, om du forguder Sean Penn og alt han gjør, vil du storkose deg med denne filmen, men for de kritiske er ikke dette en film som vil gi deg en tilfredsstillende opplevelse.  

Relaterte innlegg