Meny Lukk

Kosmorama: The Lesson

The Lesson (Urok) – Regi: Kristina Grozeva og Petar Valchanov – Bulgaria – 1 t. 45 min.

The_Lesson

Nadezhda er en hardtarbeidende engelsklærer, som også driver med oversetting på siden. Hun finner ut at hennes mann har tatt ut lån for å fikse bobilen sin, og at huset må på tvangsauksjon om tre dager, med mindre hun klarer å få tak i penger. Siden hun også er et prinsippfast individ, kan det gi vansker.

The Lesson er en bra film på den måten at vi føler den samme frustrasjonen som Nadezhda føler når alt ser ut som det går til helvete. Vi blir innstilt på at Murphys lov kan inntreffe når som helst, og ikke i en positiv vending. I tillegg er folkene rundt henne uvitende og inkompetente. Hennes familie lager bare bry og firmaet, hvor hun jobber som oversetter, er sen med betalingen. I tillegg er det et korrupt politi.

Bulgaria er et dysfunksjonelt land fylt av korrupsjon, hvor ingen holder fast ved lover og prinsipper. Dette blir vidunderlig fremstilt i en sidehistorie, som starter helt i begynnelsen, hvor en elev er blitt frastjålet en stor sum penger. Nadezha ber de skylde om å returnere pengene. Ingen melder seg. Kollektiv straff hjelper ikke, og heller ikke trusler om å involvere politiet. Bulgaria er et land i en prinsippkrise.

Og merkelig nok er Nadezhda en av de få i denne filmen som velger å holde fast ved sine prinsipper og står stolt ved dem. Til og med når hun faktisk har sjansen til å få dekket sine utgifter, som når hun motvillig spør sin far om penger, men kan ikke tilgi ham for å gå etter yngre kvinner, mens hans kone var døende. Så det er helt uaktuelt å forsone seg med sin far i nødens time.

Konklusjonen av The Lesson er at det er en godt tilrettelagt film, som får fram den perfekte frustrasjonen over det bulgarske rettssystemet og byråkratiet, som er nesten falleferdig og hvor ingen holder fast ved noen verdier. Dette kan minne ganske mye om en av Dardenne-brødrenes filmer, og da spesielt den nylige Two Days and One Night, med den samme arbeiderklasserealismen.

Relaterte innlegg