Meny Lukk

“The Lobster” – Absurd kjærlighet

I Yorgos Lanthimos’ engelskspråklige debut, blir vi introdusert til en verden hvor alle single må dra til et hotell for å finne en partner som er lik seg selv. Dersom to personer finner hverandre, så kan de etterhvert reise tilbake til byen igjen som et par, men om man ikke klarer det, blir man forvandlet til et dyr. Jo mer tid vi bruker med Colin Farrells karakter, David, jo mer surrealistisk blir oppholdet. De blir hele tiden påminnet hvorfor det er viktig å være et par på de mest absurde måter, som at blinken de skyter på er av omrisset til en person, og ikke et par. Hele den absurde settingen bygger opp en viss spenning og man klarer aldri å bli helt komfortabel med det som skjer på skjermen. Dette blir utnyttet på ypperlig vis med mange humoristiske hendelser, som tar deg veldig på senga.

Mens den første halvdelen av filmen handler om det å finne seg en partner, finner David seg ei halvveis inn i filmen og må videre kjempe for å beholde henne. I en litt mindre kontrollert setting ute i skogen, forsvinner en del av humoren fra filmen, men beholder den særegne stilen som gjorde filmen interessant i utgangspunktet. Allikevel føler jeg denne delen ikke klarer å leve opp til den første, og kunne trengt litt innstramming.

Første halvdelen av filmen er noe av det morsomste jeg har sett komme ut de siste årene, noe resten av kinosalen virket ganske enig med meg om. Og selv om den andre halvdelen av filmen ikke klarte å leve opp til den første humoristisk sett, er sjarmen der fremdeles og helheten er fortsatt meget imponerende. Uten tvil et høydepunkt fra årets BIFF.

The Lobster vises under Bergen internasjonale filmfestival; du kan lese flere av våre anmeldelser fra BIFF, her.

https://www.youtube.com/watch?v=1I61YkmOVJI


The Lobster – Regissert av Yorgos Lanthimos; skrevet av Yorgos Lanthimos og Efthymis Filippou; med Collin Farrell, John C. Reilly, Ben Whishaw, Léa Seydoux.
Spilletid: 1 t. 58 m. Land: Irland, Storbritannia, Hellas, Frankrike, Nederland

Relaterte innlegg