Meny Lukk

God, dansk western

The Salvation – Regi: Kristian Levring – Nordisk Film Distrubisjon – 1 t. 28 min.

the-salvation-text1

Jeg hadde aldri i mitt liv trodd at jeg noen gang skulle se en dansk western, men nå har dagen altså kommet. The Salvation er en film som lever opp til sjangeren, problemet er bare at sjangeren kanskje begynne å bli litt for gammel.

Jon (Mads Mikkelsen) og Pete (Mikael Persbrandt) har kjempet lenge for å starte på nytt i USA, og Jon har endelig hentet familien til det nye landet. Dessverre blir Jons kone og sønn drept. Han tar igjen livet av drapsmannen noe som igjen fører til reaksjoner fra hans bror, gjenglederen Delarue (Jeffrey Dean Morgan). Høres komplisert ut på papiret, men det er egentlig ganske nært de klassiske western-historiene.

The Salvation har alt en klassisk western trenger. Et hevntokt, nådeløse og brutale skurker, en avsidesliggende by hvor befolkningen ikke klarer å stå opp for seg selv og den stille, mystiske helten. Formelen er fulgt til punkt og prikke, noe som uten tvil fører til en god western, men jeg kjenner bare at det ikke nødvendigvis er like spennende som før.

Regissør Levring utforsker ikke sjangeren på noen måte, noe som er synd, da jeg tror det hadde vært potensiale til å gjøre samme inntrykk som Unforgiven (1992) gjorde i sin tid. Det som likevel er imponerende er rollegalleriet man har maktet å samle. Foruten Mikkelsen og Persbrandt har vi blant annet Eva Green i rollen som en stum kvinne med dyster forhistorie og Jonathan Pryce som den feige ordføreren for byen. Alle er sterke skuespillere som gjør solide roller.

The Salvation føles altså som en western og ser ut som en western, men det er fremdeles noe som mangler. Personlig tror jeg det er fordi hele sjangeren har blitt mindre spennende. Hvorfor, er vanskelig å finne svar på, men jeg tror det har noe med at publikum nå forlanger mer. Blant annet mer karakterutvikling fra start til slutt fra filmens hovedperson.

Jeg har virkelig lyst til å like The Salvation, og det gjør jeg da også forsåvidt, for det er en av de beste i sin sjanger som har kommet ut de siste 15 årene, men jeg skulle virkelig ha ønsket at man hadde prøvd å revitalisere sjangeren og ta den med til nye høyder.

Relaterte innlegg