Meny Lukk

«Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» – Grovt men lystig hevndrama

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri er den nyeste filmen til Martin McDonagh, mest kjent for sin mørkkomedie In Bruges(2008). Hans nyeste produksjon har fått med flere stjerner, men Frances McDormand og Sam Rockwell skiller seg spesielt ut. Filmen har en viss Coen-brødrene kvalitet ved seg, både i tonen og dialogen. Denne følelsen blir kun forsterket av Frances i hovedrollen, som har spilt i flere Coen filmer. Handlingen dreier seg om Mildred (Frances McDormand), som søker rettferdighet for sin myrdede datter. Hun viser sin misnøye med politiets innsats ved å leie tre reklametavler rett utenfor byen, der hun klandrer politisjefen. Denne handlingen skaper misnøye blant beboere i den lille byen, som mener dette er ufortjent.

Manuset tar opp flere sosiale problemer som familievold, rasisme og politibrutalitet. Dette medfører at filmen har fått mye kritikk for å bruke såre temaer for humor, og flere har gitt uttrykk for at de mener dette er smaksløst eller rett og slett ikke morsomt. Personlig mener jeg at dette overhode ikke stemmer. Det var noen steder der filmens forsøk på humor falt litt flatt, men for det meste traff den midt i blinken. Dialogen i filmen var skarp og minneverdig med bruk av mange kraftuttrykk. Karakterene har god flyt på spydighetene til hverandre, og holder filmen underholdene. De er svært godt skrevet, med mye dybde og passende personlige trekk. De er troverdige for det meste, men en av karakterene gjennomgår en litt usannsynlig forandring. Her blir man tatt litt ut av filmen, for manuset er ellers vanntett.

Filmen er svært vakker å se på, med fine farger og utmerket bildekomposisjon. Det er flere scener som er satt opp i perfekt symmetri og ser helt utrolig ut. Fargene er livlige, til tross for filmens litt mørke tone, er de lyse og med høy kontrast. Det er dermed en fryd for øyet å være vitne til det som blir presentert. Eneste gang filmen ser nesten billig ut, er når en CGI hjort møter Mildred. Den ser nærmere ut som en snapchat filter enn et ekte dyr. Bortsett fra denne scenen er det ingenting å klage på visuelt.

På alle måter er dette en film som passer med resten av Martin McDonagh sin filmografi. Tilstrekkelig med vold, morsomme fornærmelser og fantastisk skuespill. McDormand funker utmerket i hovedrollen og skaper frykt i både publikum og andre karakterer. Filmens tone veksler mellom rørende og morsom, med spenning hele veien. Den skarpe dialogen og det som stilles til skue gjør denne filmen til en av årets beste. Absolutt anbefalt.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri - Regissert av Martin McDonagh, skrevet av Martin McDonagh; Med:  Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson m.fl.; Spilletid: 1 t 55 min; Nasjonalitet: England/USA; Premiere: 19.01.18

Relaterte innlegg