Meny Lukk

Topp 10 – Skrekkomedier

Velkommen til semesterets første topp 10! Jump-Cut redaksjonen har talt. Det er straks Halloween, og i den anledning har vi har gått sammen og kommet til bunns i hva vi mener er de topp 10 beste skrekkomediene.

10. Zombieland (2009)

zombieland

Fra første scene i Zombieland får vi en introduksjon av filmens overhengende tema, zombieapokalypsen. Vi får ved hjelp av hovedkarakteren Columbus’ voice-over et innblikk i tragedien, og hvordan den har utartet seg. Å overleve et globalt angrep av zombier kan virke vanskelig, men Columbus har satt opp et godt gjennomført sett av regler for å unngå dette. Han finner fort ut at å bekjempe zombier på egenhånd kan være krevende, og slik oppstår den uvanlige duoen etter hans tilfeldige møte med rednecken Tallahassee. Det er morsomt, det er blodig, og også en liten anelse skrekkinngytende. Den godt gjennomførte filmen fra 2009 underholder fra start til slutt, og fortjener med dette en plass blant redaksjonens favoritter.

  • Kristin Rydland

9. The Addams Family (1991)

addams

Selv om det kanskje ikke er filmen som får deg til å tisse i buksa eller gjemme deg bak puta er The Addams Family et fint tillegg til Halloween-filmkvelden. Den markerer seg kanskje tydeligere på komediesida enn på grøssersida, men med gotisk misé-en-scene og haugevis av likbleke ansikt stemmer den uansett godt overens med bildet som de fleste har av en god oktober-måned.

Addams-familien er den litt rare familien på utsiden av byen som ingen egentlig vil snakke med. Familiens rare fascinasjon med det makabre og at familien teller en levende avhugget hånd og et to meter høyt frankensteinmonster blant sine egne, gjør at det er litt utenfor den vanlige amerikanske kjernefamilien. Men i den gamle gotiske familieeiendomen finnes der store verdier og en sleip svindler har tenkt å utnytte seg av dette. Han lar sønnen tre inn i rollen som familiens fortapte onkel og sender han hjem til familien på jakt etter verdiene i kjellerens hvelv. Men både familiens gjestfrihet og mistanke står i veien for denne falske onkelen.

Selv om det blir svindlerene og den falske onkelen som blir det aktive handlende i denne historien er det skildringen av familien som virkelig har gjort at denne filmen har holdt seg i 30 år. Det er det varme båndet mellom disse merkelige skikkelsene, far Gomez og mor Morticias kjærlighet, barna Wednesday og Pugsley sine artige sprell og alle de fornøyelige sidekarakterene som gjør at filmen er verdt og få med seg. En moderat dose gørr gjør og at den blir et fint tillegg til Spooktober-sesongen samtidig som en fin pause fra de verste grøsserne.

  • Elias Nygård

8. Evil Dead II (1987)

evil dead2

Evil Dead II følger det klassiske «hyttetur i skogen» temaet, et plot som vi kommer tilbake til senere i lista. Den følger Ash Williams som mister mer og mer vettet til de latterlige men også skremmende hendelsene som foregår i hytta, som for eksempel hekser i kjelleren, utstoppa dyr med manisk latter og protagonistens egen høyrehånd som blir besatt. Etter at den heslige boka Necronomikon blir åpnet i hytta bryter bokstavelig talt helvete løs.

Rollen Ash er brilliant spilt av den alltids karismatiske Bruce Campbell og klarer å gi ikoner som Buster Keaton og Charlie Chaplin et «run for it’s money» med den groteske slapsticken som blir fremstilt. Budsjettet er minimalt, men med regissør Sam Raimi bak roret så betyr det flere muligheter for å bevise sine kreative sider. Det er en fryd i fra start til slutt å se filmskapergleden, og filmen fortjener en hederlig plass på lista.

  • Lars Sandnes

7. Get Out (2017)

get out

Hvilke ukjente former kan rasisme manifestere seg i, og hva vil det faktisk si å være en svart mann i et kritthvitt miljø i det kontemporære Amerika? Get Out følger den afroamerikanske fotografen Chris, spilt av Daniel Kaluuya, på vei til sitt første møte med svigers. Den hvite liberale overklassen omfavner Chris med kleine kommentarer og stive smil, men etterhvert blir det tydelig at noe skummelt lusker under overflaten.

Get Out er et lite mesterstykke av en film, og blander ukomfortabel stemning, skrekk og gore med hardtslående samfunnskritikk. Det hele krydres med passende og velplassert humor, for ikke å glemme de glimrende skuespiller-prestasjonene. Get Out er ikke bare en ypperlig skrekk-komedie, det er også en av de beste filmene fra 2017.

  • Jan Arild Martinsen

6. The Rocky Horror Picture Show (1975)

The-Rocky-Horror-Picture-Show-1

The Rocky Horror Picture Show (1975) er en britisk-amerikansk musikal, komedie og satirisk skrekkfilm regissert av Jim Sharman. Filmen begynner med at det nylig forlovede paret Brad (Barry Bostwick) og Janet (Susan Sarndon) går til et slott i et forlatt område for å låne en telefon. Fra og med det øyeblikket de går inn i slottet, er det mye som skjer og de møter blant annet Dr. Frank-N-Furter; en gal forsker brilliant spilt av Tim Curry. Ekte skjelett blir brukt, Meatloaf har et sangnummer og David Bowies sminkeartist har ansvar for filmens sminke. Denne filmen er ikke bare en film, men en opplevelse som fremdeles er i live i dag takket være sin kultstatus. En pur fornøyelse.

  • Hannah Hansen Wittusen

5. Død Snø (2009)

dødsnø

Selv om Død Snø starter med å følge omtrent alle klisjeene som står nedskrevet i «hyttetur-horror»-håndboka, så tar filmen fort en helt annen, komisk retning, og utvikler seg til et nazi-zombie-splatter-show som er ekstremt underholdene å se på. Med ordentlige norske og vittige karakterer, en halvengasjerende historie og nazist-zombier over hele linja er det vanskelig å ikke like denne herligheten av en skrekk-komedie. Det er dum moro, lett underholdning og zombie-gørr som Wirkola virkelig briljerer på i Død Snø. Selv om oppfølgeren kom i 2014 med litt oppdatert zombie-gørr, så holder originalen fra 2009 seg såpass bra at det nesten er umulig å forestille seg en skrekk-komedie top-ti liste uten Død Snø. Den sikter seg dermed inn på en god femteplass hos oss.

  • Ingrid Karlsen

4. The Cabin in the Woods (2012)

cabin

Ei gruppe venner rundt tjue reiser på hyttetur saman i ein skog longs ein innsjø. Her finn dei sakte ut at noko ikkje er heilt rett med staden dei er på. Høyrast kjent ut, ikkje sant? Ein moderne komiklassikar, «Cabin in the Woods» (2012) er ein film som tek mange av dei klassiske elementa frå meir lågmåls skrekkfilmar, og snur dei på hovudet. Igjennom å snu forventningane som kjem frå desse meir typiske «ungdoms slasher-filmane», skaper filmen igjennom den smarte presentasjonen bra komikk og spennande underhaldning. Skodespelarpresentasjonane hjelp å lande komikken, som er klart høgdepunktet av filmen.

  • Jonas Mæland

3. What We Do in the Shadows (2014)

what-we-do-in-the-shadows_25

Taika Waititi og Jemaine Clement har gått sammen og laget en fantastisk mockumentary om livet som vampyr i New Zealand. Hvis du vokste opp med Flight of the Concords vil du gjenkjenne Jemaine og da vet du også hvor genial hans humor er. Taika Waititi regisserte den nye Thor Ragnarok filmen, som i min mening er en av de beste Marvel filmen som har kommet ut.

Har du noen gang lurt på hvordan livet som vampyr er? Du visste kanskje ikke dette, men ikke alle vampyrer bor i slott. Mange gjør, men ikke disse fire. Som du kanskje vet så var alle vampyrer menneskelig en gang, og har da selvfølgelig menneskelige problemer. Hvem skal ta oppvasken, hvem skal ta å støvsuge veggene og hvem skal vaske bort blodet på sofaen etter en heftig kveld med et nytt offer? Helt vanlige menneskelige problemer. Jeg etterlater dere med et sitat fra filmen som kanskje får dere til å ha enda mer lyst til å se den.

“I think of it like this, if you are going to eat a sandwich, you would just enjoy it more if you’d knew no one had fucked it.”

  • Sander Bjerknes

2. Shaun of the Dead (2004)

shaun

Shaun har en dårlig dag etter at ting ikke går hans vei i kjærlighetslivet. Han går gjennom hverdagen som han pleier, men nå med hengende hode og helt uvitende om sine omgivelser. Det er ikke før Shaun og den ene romkameraten blir angrepet at de forstår at noe er alvorlig galt. Shaun of the Dead er brutal, grotesk, uforutsigbar og jævlig morsom. Den britiske filmen er den første av filmene i Edgar Wrights såkalte Cornetto-trilogi, og fra første scene får vi se hvilke morsomheter vi har i vente. Filmen utsetter oss for typiske trekk i grøssersjangeren på en måte som får oss til å sitte ytterst på setet gjennom hele opplevelsen, litt fordi det er skummelt, men mest fordi det er så underholdende.

  • Kristin Rydland

1. Trolljegeren (2010)

trolljegeren

Når det blir funnet flere døde bjørner rundt om i Norge, bestemmer studentene Thomas (Glenn Erland Tosterud), Johanna (Johanna Mørck) og kameramann Kalle (Tomas Alf Larsen) seg for å etterforske de uvanlige dødsfallene. De følger sporene frem til en jegeren Hans (Otto Jespersen) og finner fort ut at de har kommet over noe stort. Norges best/dårligste bevarte hemmelighet; troll. Hans er nemlig ikke en vanlig jeger, men en trolljeger. Han lar de motvillig bli med på tur, for å dokumentere jakten på en rekke troll som har klart å komme seg ut av territoriene sine.

Denne filmen er noe av det desidert beste som har kommet ut av Norge de siste ti årene. Med strålende kritikk og internasjonal anerkjennelse, er dette en perfekt søndagsfilm i oktober. Ettersom filmen er filmet nesten kun med håndholdt kamera, får man en realistisk nærhetsfølelse, og akkurat lite nok innblikk til at den blir skummel på visse steder. Med selveste Otto Jespersen i hovedrollen, og med gjesteopptredener fra blant annet komikerkollegaer som Robert Stoltenberg og Knut Nærum, blir det også utrolig morsomt underveis. Alt i alt en utrolig gjennomført film, med bra casting, og utrolig god animering (spesielt for å være 2010). Norsk kulturarv på sitt beste! Det var derfor ingen tvil om at denne filmen kom på redaksjonens første plass, på semesterets første topp ti liste!

  • Marthe Skarsvåg

Relaterte innlegg