Meny Lukk

Topp 10 – Filmene vi gleder oss mest til i 2020

I årets første topp 10 vil vi greie ut om filmene vi gleder oss mest til å se i året vi beveger oss inn i, og for et år det ser ut til å bli! Fra tankevrengende mysterier til kostymedrama til skrekk-oppfølger til anerkjent sci-fi til nytenkende pixarfilm til drømmer om wrestling og vennskap til prestisjefull action, det er virkelig mye bra som står på programmet i år. Noen av filmene vet vi foreløpig svært lite om, men vi mener likevel at dere burde holde øynene åpne for alle filmene på lista vår! Står noen av filmene på listen din?

10. Mank (David Fincher)

David Fincher har laget mange av de beste filmene Hollywood har hatt å tilby de siste 25 årene med filmer som blant annet Se7en, Fight Club, Zodiac, The Social Network. Fincher har ikke laget spillefilm siden 2014s gripende thriller Gone Girl, men i 2020 kommer han endelig tilbake på storskjermen med Mank. Mank blir en biografisk film om Herman J. Mankiewicz’s anstrengte forhold med Orson Welles under utviklingen av den ikoniske filmen Citizen Kane (1941). Det er svært få detaljer ute om Mank men vi vet at Gary Oldman er gitt rollen som Herman J. Mankiewicz og manuset til filmen er skrevet av faren til Fincher, Max Fincher, som døde i 2003. Dette er altså en «biopic» laget av en av Hollywoods mest anerkjente regissører, med en fantastisk skuespiller i hovedrollen, som handler om en av filmhistoriens mest ikoniske filmer. Det er altså veldig mye å glede seg til.

Premiere: TBA

  • Peder Erdal

9. Soul (Peter Docter)

I 2017 Pixar ga ut sin siste originale, “ikke-oppfølger film”, Coco. Etter tre år med oppfølgere slår Pixar nå på stortromma og kommer tilbake med to helt nye, originale filmer i 2020. 

I tillegg til eventyrfilmen Onward med Marvels Tom Holland og Chris Pratt som kommer ut allerede i begynnelsen av mars, kommer den litt mindre diskuterte Soul. Filmen er regissert av Peter Docter, som tidligere har regissert både Up og Inside Out for Pixar, og det er flere grunner til å se frem til Soul

Handlingen er satt til New York og følger for første gang i Pixars historie en afroamerikansk hovedkarakter. Hovedkarakteren Joe (Jamie Foxx) jobber som musikklærer på en ungdomsskole, men hvis virkelige store lidenskap er jazzmusikk. 

Etter en ulykke blir Joes sjel splittet fra kroppen hans, og ender opp på et senter hvor sjeler finner og utvikler lidenskaper før de transporteres til nyfødte barn på jorden. På senteret møter han en annen sjel kalt “22” (Tina Fey), som ikke tror på at livet på jorden er så flott som alle skal ha det til. 

Det er åpenbart at filmen vil ha et sterkt søkelys på ideen om at alle mennesker er født med en indre lidenskap og trang til å utgjøre en forskjell i verden. Teaseren viser et slående vakkert New York der Jamie Foxx som Joe, leverer en overbevisende lærermonolog om hvor viktig det er å følge drømmene sine. Filmmusikken vil nok naturligvis ha et jazzpreg inspirert av Joes store lidenskap, som også sannsynligvis er noe å glede seg til. 

Soul ser ut til å kunne bli en litt annerledes og inspirerende film, og jeg ser frem til å avslutte sommeren 2020 med forhåpentligvis enda en klassiker fra Pixar Studios.

Premiere: 28.08.2020

  • Ylva Jonsdatter Haagensen-Løkke

8. Peanut Butter Falcon (Tyler Nilson & Michael Schwartz)

De siste årene har sett Shia LaBeouf utvikle seg til en mer og mer eksentrisk figur, spesielt etter plagiat-anklagene begynte å hagle i 2014. Siden den tid har vi fått mye rart. Noe har vært pretensiøst og uforståelig, som en papirpose over hodet. Noe har vært hysterisk morsomt, som Just Do It og kannibal-musikal. Og noe har vært hjerteskjærende vakkert, som musikkvideoen til Sia sin Elastic Heart.

Det virker som det mest dramatiske har roet seg nå, og i møte med et nytt tiår fremstår LaBeouf som en interessant figur som tør å ta på seg genuint spennende roller. Indiefilmen The Peanut Butter Falcon premierte på South by Southwest i fjor til alle kritikers fornøyelse, og er å se på norske kinoer 24 april. 22 år gamle Zak har Downs syndrom. I sin drøm om å bli profesjonell fribryter rømmer han fra pleiehjemmet sitt, og former et uforventet vennskap med den halvkriminelle fiskeren Tyler (LaBeouf). Her er det lov å håpe på en hjertevarmende og morsom film av et jordnært kaliber.

Premiere: 24.04.2020

  • Jan Arild Martinsen

7. Antebellum (Gerard Bush & Christopher Renz)

Fra produsentene som tidligere har gitt oss skrekkmesterverker som Get Out og Us, kommer den surrealistiske spillefilmdebuten til Gerard Bush og Christopher Renz: Antebellum. 

Guttene som tidligere kun har laget kortfilmer og dokumentarer, har denne gang både skrevet og regissert noe som ser ut til å være et utrolig spennende prosjekt med original plotline og vinkling. Selv om Edgar Wrights Last Night In Soho også tilsynelatende kommer til å leke seg med tid og rom, får man inntrykket av at tid og rom bøyes på en helt annen måte i Antebellum. 

Filmen skal handle om forfatteren Veronica, spilt av den nydelige Janelle Monáe, som kanskje er mest kjent for sin musikk, men har gjort seg anerkjent i filmverdenen med roller i filmer som Hidden Figures (2016) og Moonlight (2016). I følge IMDb blir Veronica fanget i en forferdelig virkelighet der hun må løse et surrealistisk mysterium for å komme seg fri. Fra traileren kan man få inntrykk av at hun blir fanget i fortiden men som likevel muligens er samtidig som nåtiden, og fortidens (og nåtidens) USA for afroamerikanere er/var et virkelig skremmende sted å være. 

Premiere: 24.04.2020

  • Marthe Emilie Skarsvåg

6. A Quiet Place part II (John Krasinski)

John Krasinski overrasket mye da han i 2018 gjorde sin skrekkfilm-debut med suksessfulle: A Quiet Place. Det var en relativt sterk grøsser med et interessant konsept, godt skuespill og selvfølgelig meget god regi. Det er altså ingen overraskelse at Krasinski er tilbake med en oppfølger.

Utafra hva traileren viser, ser det ut til at Part II kommer til å både føre den første filmens plot videre, samtidig som den også vil utforske mer av bakgrunnen til monstrene og hvordan det var i de tidligste dagene av apokalypsen. I tillegg til den sterke rollebesetningen fra den originale filmen ser vi også at Cillian Murphy ser ut til å ha en relativt viktig rolle, noe som aldri er negativt. Murphy er selvfølgelig kjent som «The Scarecrow» fra Nolan’s Dark Knight trilogi og som Thomas Shelby fra den suksessfulle serien Peaky Blinders. Vi i redaksjonen gleder oss i hvert fall til å se om Krasinski vil klare å lage en like spennende og underholdene film som han gjorde for 2 år siden.

Premiere: 20.03.2020

  • Peder Erdal

5. The French Dispatch (Wes Anderson)

Ein veit i det heile tatt veldig lite om Anderson sitt nyaste prosjekt, The French Dispatch. Men det er ein Anderson-film, og mykje meir treng ein eigentleg ikkje. I tillegg veit vi at vi at han atter ein gong har fått med seg Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton, Saoirse Ronan, Willem Dafoe, Adrien Brody og Owen Wilson. I tillegg til fotograf Robert Yeoman, komponist Alexander Desplat, settdesigner Adam Stockhausen og kostymedesigner Milena Canonero. Ser du alle dei namna?! For å ikkje gløyme nye tilskot som Timothée Chalamet, Benicio del Toro, Christoph Waltz, Kate Winslet, og Elisabeth Moss. Handlinga er også for første gang satt til Andersons bustad Paris, og skal i følgje Anderson omhandle ein amerikansk journalist som arbeida i byen i føre århundre. Meir enn dette veit vi eigentleg ikkje, men ein Anderson film med ei handling satt til Paris fullstappa av et mylder med talentfulle skodespelarar og eit av dei mest kyndige produksjonsstabbane som Hollywood kan tilby, kva meir kan ein spørje om? Produksjonsselskapet Searchlight Pictures har også nettopp annonsert at filmen siktar på amerikansk premiere 24. juli, så då er det heldigvis ikkje mykje lengre vi må vente på denne lekkerbisken.

Premiere: TBA

  • Elias Nygård

4. Little Women (Greta Gerwig)

Little Women som kommer ut på kino allerede i slutten av januar er en av storfilmene hele redaksjonen gleder seg mest til i 2020. Den klassiske historien skrevet av Louisa May Alcott i 1869 har blitt adaptert til kinolerretet utallige ganger før, (første gang allerede i 1917 og senest i 2018) Denne gangen sitter Lady Bird regissør Greta Gerwig i hovedsetet som regissør og har med seg et formidabelt knippe dyktige skuespillere for å gi denne klassiske historien nytt liv. Skuespillerne Emma Watson, Florence Pugh, Timothée Chalamet, og så klart Lady Bird og Brooklyn-stjerna Saoirse Ronan, er skuespillere vi gleder oss til å se gi nytt liv til March familien. Historien i Little Women handler familie, kjærlighet og livet som ung kvinne og har holdt seg tidløs og relevant i over 150 år. Nå får denne tidløse historien ny drakt gjennom de dyktige øynene til Greta Gerwig og om en skal dømme etter hva de fremste kritikerne i USA har å komme med, så er det virkelig en filmopplevelse å få med seg så fort som overhode mulig. I tillegg har filmen fått seks nominasjoner på den kommende Oscar-utdelingen blant annet både for beste film og kvinnelige hovedrolle. 

Premiere: 31.01.2020

  • Ingrid Karoline Karlsen

3. Last Night in Soho (Edgar Wright)

Etter Edgar Wright sin storsuksess på det internasjonale marknadet med «heist»-filmen Baby Driver, har Wright vald å gå tilbake til sine røter. Last Night in Soho skal vere ein psykologisk grøssarfilm, som tek etter klassiske engelskproduserte skrekkfilmar som Don’t Look Now (Nicholas Roeg) og Roman Polanskis verk Avsporet, og Leieboeren.

Dette er langt ifrå første gongen Wright leikar seg med grøssarsjangeren, både i fjernsynsserien Speisa frå starten av 2000, samt sjølvsagt i pastisjen av zombie-sjangeren Shaun of the Dead, går Wright til verks på skrekkfimar med sin særeigne stil. Thomasin McKenzie (Jojo Rabbit), Anna Taylor-Joy (The Witch) og Matt Smith (Doctor Who) skal spele hovudrollene i filmen. Etter McKenzies prestasjon i Jojo Rabbit er eg mektig spent på kva ho vil levere i ein psykologisk grøssarfilm.

Handlinga er satt til bydelen Soho i London på sekstitalet. Visstnok skal filmen leike seg med tidsreiser, noko som kan gå både vegar. Saman med Wes Andersons nye film, The French Dispatch, ser det ut som kinohausten vil vere full av moro filmatiske uttrykk.

Premiere: 25.09.2020

  • Jonas Mæland

2. Dune (Denis Villeneuve)

Frank Herbert sin ikoniske science-fiction klassiker Dune har aldri sett en god oversettelse til filmlerretet. Mest kjent er David Lynch sitt snodige, stygge og overraskende homofobiske forsøk fra 1984. Filmen har siden fått en slags kultstatus, men på tross av nyutgivelser mer tro til Lynch sin originale visjon forblir filmen et ambisiøst, men feilslått rot.

Om ryktene er til å stole på, kan Denis Villeneuve sin filmatisering derimot bli et definerende verk for det nye tiåret. Det er til og med kommet påstander om at filmen kan måle seg med Peter Jackson sin Ringenes Herre-trilogi. Det er kanskje mer hype enn en stakkarslig film kan innfri, men det er uansett all grunn til å glede seg.  Spenningen og historiefortellingen fremvist i Sicario og Prisoners understreker hvor dyktig den fransk-kanadiske regissøren virkelig er, og den spektakulære Blade Runner 2049 så Villeneuve håndtere science-fiction sjangeren med presisjon.. Dune frister med en av de mest imponerende rollelistene i nyere tid: Josh Brolin, Timothée Chalamet, Zendaya, Javier Bardem og Oscar Isaac for å nevne noen, samt musikk fra levende legende Hans Zimmer. Det er bare å håpe filmen er bygget på et solid manus som fanger essensen i boka denne gangen, og at Warner Bros ikke stikker kjepper i hjulene for filmens kreative prosess.

Premiere: 25.12.2020

  • Jan Arild Martinsen 

1. Tenet (Christopher Nolan)

Tenet er det kommende actionthriller-eposet fra mesterregissør Christopher Nolan. Selv beskriver han filmen som sin mest ambisiøse per dag dato, og når regissøren av Interstellar og Inception sier dette, vet du at du har noe spesielt i vente. Det er lite vi vet om handlingen til filmen, og har man sett traileren til filmen skjønner man at Nolan vil at du skal gå inn i kinosalen med så lite forkunnskap som mulig.

Nolan samarbeider igjen med kinematograf Hoyte Van Hoytema (Dunkirk), og vi vet at Michael Caine blir atter å ha en rolle. Nye på laget er svenske Oscar-vinner Ludwig Göransson (Black Panther) som står for musikken, og i hovedrollene finner vi Robert Pattinson og John David Washington, sønn av ingen ringere enn selveste Denzel Washington. John David beviste seg som en fantastisk skuespiller i Spike Lee’s Blackkklansman, og har man sett filmene til Robert Pattinson «post-Twilight» vet man at han er en skuespiller å holde et øye med. Alle parter som bidrar til å lage denne filmen er i prestisje, så det er bare å glede seg.

Premiere: 17.07.2020

  • Lars Asbjørn Sandnes

Relaterte innlegg