Meny Lukk

Trøblete tidsreise

About Time  – Regi: Richard Curtis – Translux / Working Title Films – 2 t. 3 min.

About Time trailer - video

Som 21-åring får Tim Lake (Domhnall Gleeson) vite at mennene i hans familie har evnen til å reise i tid. Dette kommer selvfølgelig som en stor overraskelse på ham, og bevæpnet med kunnskapen om at han kun kan reise tilbake til tidspunkter han selv har opplevd, setter han ut på en ny etappe i livet. Hans store mål er å finne seg en kjæreste.

Det må være vanskelig å skrive manus med tidsreising som en av hovedhistoriene. Det er mye som må holdes styr på, og koordineres, særlig fordi det så vidt vi vet faktisk ikke er mulig å reise i tid. Selv om det selvfølgelig åpner for at filmen selv kan legge grensene for hva som er mulig og ikke, virker det ofte å være vanskelig for manusforfattere å holde seg innenfor sine egne grenser. Det gjelder også i About Time. Flere ganger oppstår situasjoner der jeg rett og slett blir tatt litt ut av filmen, nettopp fordi noe skjer som virker helt urealistisk innenfor det universet filmen selv har skapt.

Universet i seg selv er derimot rimelig ålreit. Det er forfriskende å se en romantisk komedie med en bleik, hengslete, rødhåra kar i hovedrollen, og selv om jeg gjerne skulle sett Rachel McAdams utfordre seg selv litt mer, er det ikke til å benekte at hun er fantastisk sjarmerende. Filmen foregår i hovedsak i familien Lakes hus i Cornwall, og i London, som er byen Tim flytter til. Særlig scenene i og rundt huset i Cornwall er veldig fine, og familien Lake fremstår som sammensveiset og elskelig.

På mange måter er About Time en veldig fin, om enn forutsigbar, romantisk komedie. Enkelte replikker er vanvittig skarpe, og det er vitser her som er smartere enn man kanskje forventer av en film i denne sjangeren. Helhetsinntrykket trekkes allikevel ned av komplikasjonene tidsreising fører til. Det er også en del moralske dilemmaer som oppstår ved tidsreising, uten at jeg syns disse behandles særlig godt.

About Time er romantisk og morsom, men man er nødt til å koble ut et par logiske og moralske hjerneceller for å virkelig kunne nyte den.

Relaterte innlegg