Meny Lukk

«Trolls» – En animasjonsfilm om lykketroll

I den nyeste animasjonsfilmen fra selskapet som ga oss Shrek, Dragetreneren og Madagaskar følger vi et samfunn av små skapninger som kalles troll. Trollene er mest opptatt av å ha det gøy og koselig til enhver tid og har ikke særlig mange andre bekymringer. De har klokker som ringer en gang i timen for å minne alle på at det er klemmestund og de er ikke fremmede for å bryte ut i sang. Egentlig har trollene bare et problem, det finnes noen som minner mer om trollene fra folkeeventyrene: store, skumle skapninger som spiser troll. Dette er bergenserne. Mange år før handlingen i filmen oppdaget bergenserne at den eneste måten de kan kjenne lykke på er å spise troll, så de bestemte seg for å fange alle trollene i treet hvor de bor og bygge Bergen by rundt. Etter hvert slapp trollene unna og sammen med dem bergensernes lykke. I filmen følger vi Prinsesse Poppy (Marion Ravn), den sprudlende og festglade arvingen til trollriket, og Kvist (Atle Pettersen) som er stikk motsatt: nedfor, negativ og bekymringsfull. Sammen må de redde vennene til Poppy som er blitt kidnappet av bergenserne.

Ganske merkelig konsept for en barnefilm dette med sørgelige skapninger som kun føler lykke gjennom konsumpsjon, for ikke å snakke om at det de konsumerer er levende, syngende, tenkende vesener. Som sagt, merkelig men det er i alle fall originalt, det skal de ha. Det er derfor synd at plottet derifra ikke er noe spesielt å skryte av da det ender opp som en typisk redningsaksjon som vi har sett i utallige filmer i denne genren før.

Som vanlig imponerer Dreamworks med filmens utseende, spesielt belysning og teksturer stikker seg ut i typisk Dreamworks-stil. Universet filmen utspiller seg i er godt utformet og det er mye kreativ bruk av miljøet for å oppnå visuelle morsomheter. Som ofte er tilfelle gjorde ikke 3D-effekten seg særlig bemerket bortsett fra irritasjonen som kommer av å måtte ha på brillene.

Også soundtracket er verdt å skryte av, med sanger fra blant annet Gorillaz, Justin Timberlake (som spiller Kvist i den engelske versjonen) og Earth, Wind & Fire. Det er derimot synd at om man ser filmen på norsk er også sangene oversatt, som ikke er helt optimalt når den engelske utgaven kan by på stemmer fra artister som Anna Kendrick, Gwen Stefani, Justin Timberlake og Zooey Deschanel. Selv om Marion Ravn og Atle Pettersen ikke akkurat er helt på nivå med sine engelske motparter gjør de en grei jobb med både sang og stemmeskuespill.

Det er ærlig talt overraskende hvor mye filmen gjør rett, den har både et interessant utgangspunkt, den er visuelt flott og har et kult soundtrack. Det som trekker den ned er enkelte karakterer som støtter seg litt vel mye på «se hvor random jeg er» -humor og et oppbrukt plott. Hovedkarakterene derimot, er interessante nok til å holde oss interessert gjennom filmens korte spilletid. Totalt sett er filmen en fornøyelig opplevelse, på ingen måte årets film, men en solid barnefilm som kan tilby god underholdning og stemning i en og en halv time.

Trolls – Regissert av Mike Mitchell, skrevet av Erica Rivinoja; norske stemmer av Marion Ravn og Atle Pettersen. Spilletid: 1t 32m. Land: USA. Premiere: 21.10.16. Aldersgrense: Tillatt for alle.

Relaterte innlegg