Meny Lukk

Vekas Strøymetips – 18/10/17

På HBO: The Leftovers (Damon Lindelof og Tom Perotta, 2014-17)

For tre år siden forsvant 2% av jordens befolking, helt plutselig. Ingen vet hvor, ingen vet hvorfor. Mødre mistet sine barn, barn mistet foreldre, en søster mistet sin bror, noe som førte til sorg, depresjoner, og det store spørsmålet; hva er egentlig meningen med livet når man brått en dag er borte?

Serien tar for seg akkurat dette spørsmålet, og hvordan hverdagen til alle de etterlatte er. Hvem tok de, hvor er de, og hvorfor er jeg fortsatt her? Noen søker samhold for å finne en større mening med livet, mens andre prøver å leve videre som om ingenting har skjedd.

Vi møter politimesteren Kevin Garvey (Justin Theroux) og hans familie som tar oss med på en reise gjennom deres liv etter hendelsen, og det er vanskelig for både oss og karakterene å skille mellom hva som er virkelig og ikke.

Da tematikken i serien kan høres kjent ut, så er ikke dette likt noe annet. Utførelsen av historiene, kinematografien og selvfølgelig musikken er på et så høyt nivå at man sitter igjen med gåsehud og tårer i øynene – ikke for at det er trist, men for at det er så utrolig vakkert. Dialog som virkelig får deg til å tenke, scener som sjokkerer så grådig og den følelsen av at man faktisk ikke vet hva som kommer til å skje, gjør at denne serien er noe av det desidert beste som har kommet ut de siste årene.

Denne stjernespekkede psykologiske-drama-fantasy-thriller (her er det ikke lett å vite hva som er hva)-serien er absolutt verdt å se, og heldigvis er alle tre sesongene nå å finne på HBO Nordic!

  • Marthe Emilie Skarsvåg


På Netflix, Viaplay, og HBO: Prisoners (Denis Villeneuve, 2013)

I kjølvatnet til den heller vellukka Blade Runner-oppfylgjaren (i alle fall om ein nyttar diskusjon på nettet som målestokk) syns eg det passa med eit gjensyn med det som eg framleis reknar som min favorittfilm frå Villeneuve. Vart overraska over at den var å finne på heile tre forskjellige sider. Kva slags deal har distributøren gjort? Det er uansett ein win for oss, for ekstra mange vil ha moglegheita til å fylgja denne anbefalinga: Sjå Prisoners!

Prisoners er eit krimdrama som fokuserer på ein av dei verste tinga som kan skje med ein familie. Under felles feiring av thanksgiving forsvinn dei to yngste døtrene til familiane Dover og Birch. Utan lov forlét dei huset utan tilsyn, og før folk får summa seg er dei vekk. Ingen såg noko. Det einaste dei har å gå på er ein bubil som ikkje lenger står i gata der den var tidlegare på dagen. Ein klappjakt blir satt i gong, og politietterforskaren Loki, spela av Jake Gyllenhaal, tar leiinga.

Filmen fokuserer mest på Loki og Keller Dover, faren til den eine jenta, spela av ein formsterk Hugh Jackman. Heilt forståeleg er Keller heilt frå seg, og blir bråsinna og oppfarande i møtet med Loki sin opplærte rolege maner. Begge vil sjølvsagt gjere alt for å finna jentene, men dei endar opp med å nytta særs ulike metodar.

Dette er ein ganske dyster film. Plotstrukturen fylgjer ein gjengs episode av noko episodisk tv-krim, men blåse opp til 150 minutt, og utbrodert med glimrande ekspressiv kinematografi og karakterbygging. Hugh Jackman er hjarteskjærande som faren som ikkje skyr nokon midlar for å finne att jenta si, og set verkeleg sympatien til sjåaren på prøve. Gyllenhaal fleksar character actor-musklane til dei grader, og gjev ein nyansert prestasjon som ein ikkje-for-standard krimdetektiv. Vendingane i mysteriet er ikkje av dei mest avanserte, men den skuggesida som blir utforska på vegen gjev ein frysningar. Til tider vondt, men samtidig veldig bra.

  • Kristian Kvamsøe

Relaterte innlegg