Meny Lukk

«Welcome to Norway!» – Komisk kulturkræsj

Primus (Anders Baasmo Christiansen) er, sammen med sin kone (Henriette Steenstrup) og datter, i litt økonomisk krise. De eier et knøttlite, shabby høyfjellshotell, og Primus bestemmer seg for å gjøre det om til et asylmottak til tross for at han er meget rasistisk fra før. Femti uvitende asylsøkere ender opp på hotellet, og da begynner problemene. Enten det er med familien, med å forstå utlendingene (hvor mange av dem ikke kan engelsk) eller med å få hotellet godkjent som asylmottak.

Anders Baasmo Christiansen får godt frem en karakter vi elsker å hate. Primus er så utrolig avskyelig, men ganske festlig å se på skjermen. Problemene baller seg på ham, og som regel er han skyld i det av sin ustrukturerte og dumme personlighet. Han er helt fryktelig, men vi føler en viss sympati ved ham, og det kunne gått i feil retning om vi hadde en annen skuespiller bak denne rollefiguren.

Noen ganger greier jeg ikke å plassere karakterene og universet helt. Eksisterer de i et små-absurd Wes Anderson-univers, eller er det grunnfestet i hardbarket realisme? Og jo mer jeg tenker over det, jo mer skulle jeg ønske at de droppet flere av karakterene utenfor hotellet, og lagt fokuset på den varierte gruppen med asylsøkere. (Istedenfor tenåringsjenta eller Primus’ bekjente utenfor hotellet). For en av de flotteste forholdene finner sted mellom Primus og Abedi, asylsøkeren som blir en tolk mellom Primus og resten av folket. Her lar filmen gi oss rom for utvikling, som skjer på en morsom, ærlig og sjarmerende måte.

Filmen er, til syvende og sist, meget solid. Den forteller det den skal og ikke noe mer. Jeg skulle gjerne sett litt mer nyanserte penselstrøk, som gikk litt dypere inn på karakterene. Noen er tomme pappfigurer med kun et formål og hensikt, som gjerne kunne tilført fortellingen litt mer. Det er ikke nødvendigvis et krav i en komedie, men hvis de skulle hatt den funksjonen de hadde, burde regissør Langlo dratt opp humoren og absurditeten enda et par hakk opp.

Welcome to Norway er særdeles dagsaktuell og tar for seg fremmedfrykten på en artig måte. Det er en morsom film «man ser en gang, kanskje to», for den mangler det lille ekstra på karakterene og universet de lever i. Kanskje regissøren burde drite i begrensningene av «norsk komedie»-formatet og kjørt full pupp som en Sacha Baron Cohen i Wes Anderson-stil? Litt mer baller! Litt mer kontroversiell humor! Enda mer på spissen. Det tror jeg hadde satt kronen på verket. 


Welcome to Norway! – Regissert av Rune Denstad Langlo; skrevet av Rune Denstad Langlo; med Anders Baasmo Christiansen, Henriette Steenstrup, Olivier Mukuta. 
Spilletid: 1 t. 30 m. Land: Norge. Premiere: 4. Mars 2016. Aldersgrense: 6 år

Relaterte innlegg