Meny Lukk

“While We’re Young” – Dødsangst og generasjonskollisjon

Det middelaldrende ekteparet Josh (Ben Stiller) og Cornelia (Naomi Watts) blir venner med et hipt og energisk ungt par (Amanda Seyfried og Adam Driver). Vennskapet starter å gi dem tilbake livsgnisten og inspirasjonen. Sammen skal de lage en dokumentar under uvanlige omstendigheter.

Noah Baumbach (The Squid and the Whale, Frances Ha, Margot at the Wedding) har skrevet og regissert en film som tar opp utrolig mange interessante temaer. Det middelaldrene ekteparet starter å merke angsten for å bli gammel og sliter med å akseptere dette. Livet glir dem forbi uten at de føler de tar del i det. Når de treffer Jamie og Darby klinger de til ønsket om å være unge igjen. Scener hvor det danses hip-hop, tas en meditativ doptur og Stillers utvalg av hippe hatter, er gode eksempler på hvor tydelig generasjonsskiller kan være. Derimot er ikke dette en film hvor kritikken er at alt var bedre før, men hvordan kulturforskjeller utvikles mellom generasjoner.

Det ligger en subtil kritikk av dagens mediebruk i filmen som illustreres gjennom kryssklipping mellom Josh og Cornelia som tar i bruk alle de nyeste teknologiene og Jamie og Darby som fremstår som et hipsterpar. Et eksempel er når Josh og Cornelia sitter i hver sin ende av stuen og ser på forskjellige programmer på hver sin tekniske duppedipp. Jamie og Darby sitter derimot å spiller brettspill, leser bøker, ser på VHS-kassetter, spiller LP-plater og lignende. De tilbringer mer tid sammen, istedenfor «sammen» på hver sin side av rommet. Baumbach klarer å illustrere hvor tidsslukende de nye teknologiene har blitt, men på en måte som ikke blir for «mediene er vår undergang». I tillegg klarer han å få inn en kommentar på hvordan den nye generasjonen «låner» hverandres kunst, uten at dette oppfattes som stjeling.

Når man hører Ben Stillers navn i filmsammenheng tenker man på en viss humoristisk filmstil, men While We’re Young havner ikke i denne kategorien. Filmen har en del humoristiske elementer, men ingen latterkrampeøyeblikk. Ben Stiller klarer seg forholdsvis bra som en mer seriøst skuespiller, i likhet med resten av skuespillerensemblet.

While We’re Young er en forfriskende film, som på ypperlig vis klarer å sette et kritisk lys på den tidsoppslukende mediebruken uten at det blir for eksplisitt og prekende. Noah Baumbach har virkelig vist seg som en regissør å følge med på. Filmen beviser også at filmer ikke alltid trenger å være to timer lang for å være bra.

While We’re Young er en velkomponert og dialogbasert film, som forteller at man ikke skal se på at livet passerer mens man venter på at det skal begynne.

Regi: Noah Baumbach – USA – 1 t. 37 min.

Relaterte innlegg