Heli – Regi: Amat Escalante – Mantarraya Producciones / Tres Tunas – 1 t. 45 min.
Den svært unge jenta Estela (Andrea Vergara) forelsker seg i den eldre gutten Beto (Juan Eduardo Palacios) som er sytten år og trener til å bli med i den lokale politistyrken. Beto ønsker å gifte seg med sin unge kjæreste, men trenger penger for å kunne forsørge seg selv og sin hjertes utkårende, og stjeler kokain som han gjemmer i vanntanken i huset hvor Estela bor. En dag finner Estela’s bror, Heli (Harmando Espitia), narkotikaen og kvitter seg med det. Dette får fatale følger for hele familien.
Heli utspiller seg i de mexicanske forstedene, og tar sitt publikum med til en brutal virkelighet av korrupsjon og narkotika. Vi får smake på ubehagelige sekvenser med frastøtende vold, håpløshet, og familiekrise. Samtidig blir vi holdt på avstand av regissørens kinematografi. Filmen er først og fremst samfunnskritisk. Selve historien som fortelles i filmen blir ikke stilt i fremste rekke, og det emosjonelle får lite fokus fra regissøren Escalante. Dette er mest sannsynlig med hensikt, noe som kinematografien også tilsier. Filmens fraværende musikkbruk, monotone skuespillerprestasjoner, og utilgjengelig informasjon om rollefigurenes bakgrunn og posisjoneringer utenom samfunnet bidrar også.
Det kan i grunn virke som at Escalante ønsker at publikum skal bry seg mindre om historien som blir fortalt og rollefigurenes følelser, men mer om det som blir vist etter måten han har konstruert filmen på. For den sporadiske kinogjengeren kan filmen Heli bli sett på som kjedelig og defekt, men de litt mer lærde og beleste innenfor filmvitenskapen vil kunne forstå og verdsette hva filmen prøver å gjøre via dens tekniske oppbygging og stil.
Dette er ikke en film som ønsker å tilfredsstille sitt publikum, og fra start til slutt kan føles som et ubehag, men dette er nok mye av poenget til filmens budskap. Som kinofilm vil den mest sannsynlig ikke oppleve de høye seertallene. Den er rett og slett for avansert for den gjennomsnittlige tilskuer. Det oser av kvalitet og kreativitet, men det meste av det vil nok bli oversett og gå tapt for den som ikke ser nøye etter.
Hvis du er av det slaget som setter mer pris på det tekniske bak en film, og dens budskap, enn selve historien som blir fortalt vil du nok bli positivt overrasket over hva Heli har å by på, men den vanlige kinogjengeren vil nok ikke møte annet enn skuffelse og utilfredshet.