Meny Lukk

«X-Men: Apocalypse» – En tittel som ikke lyver

I en alder hvor superheltsjangeren er gått helt løpsk, kommer nå årets fjerde superheltfilm på fire måneder. Og X-Men, franchisen som ga superheltfilmen sin start, prøver med sin nyeste film, X-Men: Apocalypse, å overgå alle de syv tidligere filmene med en GIGANT av en film. Ser man tilbake har filmene alltid vært ambisiøse, med store navn, ville effekter og masse ødeleggelse. Med Apocalypse prøver de virkelig å slå på stortromma hardere enn noensinne før.

Den nye X-Men-trilogien (First Class, Days of Future Past og Apocalypse) var ment som en slags gjenfødelse av serien. De to første filmene utspiller seg imellom 30- og 70-tallet, og her plukker vi opp «nylig» etter, i 1983. En stor slem x-antall tusen år gammel mutant (Oscar Isaac) – som hevdes å være den første av sitt slag – våkner etter en ufrivillig dvale i ca 5500 år, og bestemmer seg for å fortsette med hans gamle dagjobb. Som selvfølgelig er å ødelegge hele verden og drepe så mange som mulig. Han tenker at dette er en jobb for mer enn ett hode, så han samler en koalisjon av mutanter for å nå mest mulig ødeleggelse. De eneste som kan sette en kjepp i hjulet, er studentene ved Charles Xaviers «School for Gifted Youngsters».

De to forrige filmene – som begge ble store suksesser – tok en annen sti enn mangfoldet av Marvel-filmene. Istedenfor å gå etter gigantiske spektakulære greier, handlet det mer om karakterene, og deres forhold. De la grunnarbeidet for noe større. Og dette er det «noe større» de har siktet etter.

Filmens største styrke, Apocalypse, er også filmens største svakhet. Oscar Isaac er en av de største stjernene i Hollywood, og mange vil si at han har enda å gjøre en dårlig rolle, i alle fall før nå. Hadde du ikke visst at han skulle være i filmen, er sjangsen stor på at du hadde misset det. Han er oversminket med mer silikon i trynet enn John Travolta, og med en mer maskert stemme enn Christian Bales Batman. Han vil bare ødelegge verden, uten noe skikkelig grunn, eller motivasjon. MEN, Apocalypse er ikke bare navnet hans, han tar det på alvor, og det går ikke lenge før alt helvete bryter løs. Og det er ikke snakk om å ødelegge typiske New York, men absolutt hele jorden. Og uten å spoile plotpunkt her, kan jeg godt si, at man får kjenne vrede man enda ikke har kjent i en superheltfilm. Han leker ikke apokalypse, han ER apokalypse.

I tillegg til en ny slemming blir vi også reintrodusert til gamle karakterer (eller nye, kommer litt an på hvordan man ser det), mens man fortsatt holder på alt som gjorde de siste forgjengerene så gode. Jean Grey, Cyclops, Storm, Magneto, Xavier, Mystique, pluss et helt hav av andre karakterer, gjør at dette fort kan bli rotete. Men ulikt Batman v. Superman, som vi fikk for et par måneder siden, har Bryan Singer fortsatt stålkontroll etter 16 år bak kamera på denne serien. Han kjenner disse karakterene, og han vet hvordan han skal sjonglere dem og kreftene deres. Men allikevel er det visse nye karakterer som får litt mindre oppmerksomhet enn de kanskje fortjener, mest merkbart noen av dem som tar feil side i konflikten.

Men de som får muligheten til å skinne gjør det virkelig. Nykommerne Tye Sheridan og Sophie Turner puster nytt liv inn i Cyclops og Jean Grey som vi ikke har sett i filmene på lenge, og Michael Fassbender og James McAvoy viser igjen hvor perfekte de er til rollene som dysfunksjonelle erkefiender/bestevenner.

Som veldig mange trailere i det siste, er denne filmen noe helt annet enn reklamert. Om du var redd for at dette skulle være «Mystique: The Movie», så kan jeg avkrefte det ganske raskt. Om filmen skal dedikeres til noen, så må det bli James McAvoy som Professor X. Men det er over alt en X-Men-film. En helt vill X-Men-film, med noen av absolutt feteste actionsekvensene, og sikkert den mest tegneserielignende historien hittil i serien. Apocalypse skiller seg ikke nok vekk ifra konkurransen til at jeg vil anbefale den til alle, men liker du X-Men, eller superheltfilmer generellt sett, så sliter jeg med å tro at du ikke kommer til å kose liveskiten utav deg selv. Men om du ikke er stor på sjangeren, og bare vil få med deg noe nytt, så vil jeg nok anbefale Captain America: Civil War, for en tettere helhetlig film.

PS: Om dere trodde ingenting kunne toppe Quicksilver-sekvensen i Days of Future Past, har dere virkelig noe å kose dere med.


X-Men: Apocalypse – Regissert av Bryan Singer; skrevet av Simon Kinberg, Bryan Singer, Michael Dougherty og Dan Harris; med Michael Fassbender, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac.
Spilletid: 2 t. 24 m. Land: USA. Premiere: 20. mai 2016. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg