Meny Lukk

Middelmådig teaterfilm

Min Leilighet i Paris (My Old lady) – Regi: Israel Horovitz – BBC Films / Cohen Media Group / Deux Chevaux Films, m.fl. – 1 t. 47 min.

MyOldLady1

Mathias Gold (Kevin Kline) arver en leilighet i Paris fra sin avdøde franske far, men den følger med en uventet leieboer. I følge fransk lov har leieboeren Mathilde Girard (Maggie Smith) krav på å bli boende til dagen hun dør. I tillegg må Mathias, som ikke eier nåla i veggen, betale en avgift til Mathilde.

Min leilighet I Paris er basert på teaterstykket My Old Lady, og når teaterstykker blir filmatisert er det ikke ofte å forvente spektakulære effekter eller tekniske underverker. Fokuset og filmens styrke blir ofte rettet mot skuespillerne og manuset. Denne filmen faller rett inn i den nevnte stereotypien, men klarer seg godt allikevel og legger heller ikke skjul på hva den er.

Når det gjelder det tekniske er filmen middelmådig på sitt beste. Det er lite å bemerke seg ved redigeringen, spesialeffekter og kinematografien. Musikk blir spilt i bakgrunnen i ny og ne, for å minne deg på at handlingen finner sted i Frankrike. Bortsett fra settingen og en merkelig lov i den franske boligpolitikk, er det det franske nokså fraværende i filmens plot, men er heller ikke nødvendig.

Filmens styrke ligger i skuespillerprestasjonene og manuset, for dialogene er merkverdig avanserte, og det oser av teater fra hver eneste setning som blir gitt stemme. Dette er skrivekunst, og selv om det kanskje ikke var nødvendig å gi teaterstykket en filmatisering, er det forståelig hvorfor det ble gjort. For manuset selv fortjener mer oppmerksomhet.

Skuespillerne har veldig god kjemi med hverandre, og har arbeidet sammen før i andre filmer. Den narrative flyten er svært god og har ingen hast med å lempe unødvendig informasjon på sitt publikum, men deler den ut i et tilfredsstillende tempo, som gjør opplevelsen av plottet og rollefigurene enda bedre og mer fornøyelig.

Min Leilighet i Paris vil nok mest sannsynligvis ikke bli godt mottatt av et yngre publikum med unntak av de som setter pris på teater og avansert skrivekunst. Filmen vil nok gjennomsnittlig skape bedre reaksjoner i en godt voksen tilskuer som ikke stiller høye krav til det tekniske i filmer. 

Relaterte innlegg