Cold War er en lidenskapelig kjærlighetshistorie om to mennesker fra totalt forskjellige politiske, geografiske og økonomiske bakgrunner.
Filmen åpner i Warsawa i 1948. Fordi han skal sette opp en forestilling som fokuserer på polsk folkemusikk, holder Wiktor (Thomaz Kot) og hans team audition for å finne autentiske lokale folkemusikere som kan opptre i forestillingene. Zula (Joanna Kulig) er en av jentene som blir valgt ut, og det oppstår fort en romanse mellom henne og Wiktor. Romansen er både turbulent og lidenskapelig fra begynnelsen av og vi følger den gjennom mange år. Paret skilles etterhvert ettersom Wiktor må flykte til Paris, men filmen gjør det veldig klart at, på tross av deres personlige og politiske ulikheter, er det lite som kan skille Zula og Wiktor fra hverandre.
Musikken i filmen er sterkt preget av folkemusikken som Wiktor setter opp i stykket sitt. Mest nevneverdig og symbolsk er en vise om et par som ikke kan være sammen på grunn av sine ulikheter. Visa går igjen og spilles forskjellig etter hvert som filmen utvikler seg. Ganske dystre viser om kjærlighet går også igjen, og setter et folkelig og fortryllende, men også litt tragisk preg på filmen.
Dette er en polsk kjærlighetsfilm satt både i Polen, Frankrike og Berlin i Tyskland under den kalde krigen. Selv om kjærligheten mellom Zula og Wiktor uten tvil føles ekte, er en kald undertone alltid til stede mellom dem. Filmen sier på mange måter at de er ment for hverandre på tross av deres iboende ulikheter. Den kalde krigen preger tematisk våre hovedkarakterer veldig sterkt.
Selv om filmen er helt og holdent svart-hvit er dette ikke noen hindring for den visuelle opplevelsen. Snarere tvert i mot. Filmen er tvers gjennom absolutt helt nydelig å se på. Hvert eneste bilde er komponert og arrangert med stor tanke på det estetiske. Filmen leker i tillegg elegant med både kontraster og gråtoner. Er du en av de som er svak for pene filmer, er Cold War helt klart noe for deg.
Selv om Wiktor gir Zula blikk som kan smelte hjertet hennes, og seerne føler elektrisiteten i omfavnelse de gir hverandre, så er likevel det meste av det som skjer mellom dem, og deres kjærlighet, fortalt off-screen. Dette gjør at filmen gjennomgående føles ganske seig. Det er ofte at vi heller ser kontrastene og de bitre uenighetene enn kjemien og barmhjertigheten mellom dem. Med andre ord så er kulden i forholdet deres mer fremtredende enn varmen. I og for seg er et slikt kaldt forhold en fin refleksjon på tiden filmen er satt i. Og det er trolig hele poenget til filmskaperen. Likevel hindrer det kalde forholdet publikum i å investere seg skikkelig i paret på skjermen. Selv om de stadig sier at de elsker hverandre, er det til tider vanskelig å tro på. Filmen etterlater deg med en følelse av tomhet som det er vanskelig å like, men også trolig fullt mulig å sette pris på.
Cold War skildrer et kaldt og uvanlig kjærlighetsforhold i Polen under den kalde krigen. Parets kjemi reflekterer elegant verdenssituasjonen under tiden som filmen er satt, men faller flat på grunn av manglende kjemi mellom hovedkarakterene. Konflikter og kontraster skildres før kjemien og varmen. Resultatet blir en stilfull, men lite engasjerende film, som en kanskje kan si er for litt spesielt interesserte.
Cold War – Regissert av Pawel Pawlikowski; skrevet av Pawel Pawlikowski og Janusz Glowacki; med Joanna Kulig, Tomaz Kot og Broys Szyc. Spilletid: 1 t 28 m. Land: Polen. Premiere: 26.10.2018. Aldersgrense: 12 år