Meny Lukk

“Longlegs” – Slik har du aldri sett Nic Cage før


Have you been saying your prayers?

Når en rekke med grusomme drap blir gjennomført i et usannsynlig mønster blir den unge FBI agenten Lee Carter (Maika Monroe) satt på saken i håp om å knekke koder lagt igjen av morderen selv. Kodene er tilnærmet umulig å løse, og alle brevene er signert med navnet “Longlegs”. Etterforskingen og søken etter Longlegs (Nicolas Cage) går dypere og dypere, og FBIs frustrasjon gror større og større når de desperat prøver å finne Longlegs før hans neste drap.

Klassiske skrekk-thrillere er en sjangerblanding som har blitt en sjelden vare innen sjangerfilm de siste årene. Årsaken til dette er den krevende oppgaven med å skape en film som mestrer det å være en spennende thriller samtidig som den er en nervøs og skummel skrekkfilm. Oz Perkins har gjennom Longlegs skapt en film som treffer innertier på begge disse frontene. Som thrillerfilm er det umulig å ikke se likheter med filmer som Se7en, Zodiac og The Silence of the Lambs. Perkins har skapt følelsen av et lag med etterforskere som hele tider ligger et skritt bak en grusom morder, og han har bygget en enorm etterforsknings film på denne frustrasjonen.

Denne frustrasjon og uvitenheten blir løftet enormt når den er her kombinert med skrekk i topp klasse. Longlegs bryter med klassiske skrekk virkemidler som jumpscares og vold for underholdningens skyld. Fokuset i denne filmene er sakte og nervepirrende oppbygging der det hele tiden føles ut som det bygges opp til noe helt grusomt. Med enorm surrealisme og karakterer som utsettes for psykisk terror drar Perkins sitt publikum mot kanten av setet, og holder oss der lenge.

Oz Perkins hadde en helt spesiell framgang i Longlegs der målet var å skape en skrekkfilm med en helt unik estetikk. Denne filmen ser helt utrolig ut, og det som jeg legger frem først er designet er hvordan alt er så gråmalt og dystert. Det er ingen kostymer eller sett som blir presentert med glade farger i filmen, alt er trist og mørkt. Gjennom filmens designet har Perkins formidlet sitt budskap om at ingenting godt har skjedd før filmen starter. Publikum blir satt midt i en håpløs og gråmalt situasjon. I tillegg til designet tilbyr Longlegs og kinematografi, musikk og klipping i verdensklasse.

Maika Monroe gjør sin livs beste rolle som FBI agent Lee Carter. Lee Carter er en veldig teknisk karakter å spille og Monroe treffer virkelig innertier. Det er veldig lenge siden jeg har sett en skuespiller trekke frem et så enormt spekter med følelser fra en karakter som er så tilbaketrukket og sosialt forvirret. En fantastisk opptreden som står opp mot en minst like god prestasjon fra legenden Nicolas Cage. Cage er ikke til å kjenne igjen som Longlegs, og jeg må innrømme at jeg er stor fan av denne onde siden av han. Det er utrolig morsomt å følge Nicolas Cage i disse dager, hver rolle har virkelig noe spesielt i seg.

Jeg hadde store forventninger til Longlegs, og jeg gir Oz Perkins ros for å skape prakteksempelet på hva en skrekk thriller skal være. Jeg kan se for meg at dette ikke er en film for alle, men for de som våger å leve seg inn i galskapen, de har en helt fantastisk og skummel filmopplevelse fremfor seg.

"Longlegs" regissert av Oz Perkins. Skuespillere: Maika Monroe, Nicolas Cage, Blair Underwood, Alicia Witt. Spilletid: 1 time og 41 minutter. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg