Ingen kan si at Disney ligger på latsiden når det gjelder å vedlikeholde sine franchiser. I tillegg til fortløpende årlige bidrag til Star Wars-universet og Marvel-universet, har de i de siste årene også kontinuerlig produsert remakes av sine klassiske tegnefilmer. Det melkes hvor det melkes kan med andre ord — og det med hittil svært middelmådige resultater, med filmer som Alice in Wonderland, Maleficent og Cinderella. Det virker som at absolutt alle tegne-/animasjonsfilmene Disney har vært borti gjennom tidene, har fått annonsert en remake eller to på dette punktet — og Rudyard Kiplings klassiske fortelling Jungelboken er intet unntak.
Har du lest boken av Kipling eller sett Disneys tegnefilmversjon av Jungelboken da du var ung, så kjenner du til historien om Mowgli; gutten som blir oppdratt av ville dyr i jungelen. Årets remake av Jon Favreau følger denne historien svært tett — så her e det ikke mange overraskelser i vente. Det vil si, det er få overraskelser rent narrasjonsmessig, men mer teknisk er det større ting på gang her. Så og si alt du ser i denne filmen (selv om det katigoriseres som live action) er nemlig digitalt konstruert.
Alt er filmet på en greenscreen i et filmstudio et eller annet sted i Los Angeles. Her snakker vi ikke bare om dyrene i jungelen, men også selve jungelen. Det eneste ekte i denne filmen er menneskegutten Mowgli, spilt av nykommer Neel Sethi. På papiret høres det kanskje skremmende ut, for hvordan kan en film så proppet med CGI i det hele tatt se bra ut? Det kommer til å ta meg ut av filmen. Garantert. Heldigvis er ikke dette tilfellet. Det ser helt utrolig ut. Du glemmer at omgivelsene ikke er ekte, dyrene ser mer realistiske ut enn noen gang (bortsett fra ekte dyr, da), og vi synker aldri for langt ned i den sagnomsuste uncanny valley selv om den er tilstede.
Alt for realistisk blir det dog aldri. Dette er jo først og fremst en fortelling for barn, og dyreanimasjonene er gjort på en slik måte at de oppfører seg animalistiske og menneskelige på en gang. Ansiktene har menneskelige trekk ved seg, som gjør karakterene mer relaterbare. Altså, dyrene snakker jo engelsk — så litt unaturlig blir det. Apropos det, denne filmen har en av de mer imponerende samlingene stemmeskuespillere noensinne. Spesielt gode er Idris Elba som den onde tigeren Shere Khan og Cristopher Walken som orangutangen King Louie. Neel Sethi gjør en helt grei jobb som Mowgli med tanke på hvor ung han er, ikke minst det at han spiller mot ikke-eksisterende karakterer foran en greenscreen. Noen karakterer (og skuespillere) kunne gjerne fått større roller i filmen, som for eksempel Scarlett Johanssons hypnotiserende slange Kaa, som får deprimerende lite tid på lerretet.
Filmen er nesten for lojal mot den originale historien (mest tett med boken som er litt mørkere enn tegnefilmen), og jeg kunne godt tenkt meg at de tok noen mer uventede vendinger med noe av historien. Det er mye opptrapping og spenningsoppbygging gjennom det hele, men for meg ender det litt for brått og utilfredsstillende. Klimakset i konflikten mellom Mowgli og Shere Khan blir det minst interessante, noe som er litt synd, men reisen dit er likevel . Alle sidekarakterene fungerer godt med herlige stemmer av stjerner som Bill Murray, Ben Kingsley og Lupita Nyong’o. Må ærlig innrømme at om det var noe jeg ikke ønsket meg i disse Disney-remakene så var det noe som helst forsøk på å adaptere musikalske innslag fra tegnefilmene. Men jeg liker overraskende nok måten det blir gjort på i Jungelboken, hvor det ikke føles overgjort og innslagene legger til en munter sjarm i kontrast til filmens ganske dystre tema.
Jungelboken er svært imponerende, selv om Jon Favreau ikke tar noen store sjanser rent narrativt. Filmen appellerer aller mest til deg som har et nostalgisk forhold til den klassiske tegnefilmen, men andre kan også finne nytelse i filmens familievennlige rett-frem-historie presentert på et usedvanlig høyt teknisk nivå.
Jungelboken - Regissert av Jon Favreau; skrevet av Justin Marks, basert på en roman av Rudyard Kipling; med Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson, Cristopher Walken, Giancarlo Esposito. Spilletid: 1 t. 45 m. Land: USA. Premiere: 15. april 2016. Aldersgrense 9 år.