Den tredje standalone Captain America-filmen, Civil War, plukker opp restene ikke bare etter sin egen forgjenger, The Winter Soldier, men også etter Avengers: Age of Ultron. The Avengers blir holdt mer øye med av regjeringen enn noen gang, da frykten for deres overnaturlige krefter har økt kraftig blant verdens mer ordinære befolkning. Etter et mislykket oppdrag innledningsvis i filmen, som fører til mer ødeleggelse og flere uskyldige liv tapt, bestemmer verdens nasjoner at noe må gjøres. Det blir bestemt at The Avengers skal bli underlagt FN, og kun skal benyttes i situasjoner etter deres vurdering. Det er her filmens tittel, Civil War, kommer inn; halvparten av våre superhelter er enige i at det trengs sterkere reguleringer, mens den andre halvparten er sterkt imot. De to sidene ledes henholdsvis av Iron Man (Robert Downey Jr.) på den ene siden, og Captain America (Chris Evans) på den andre.
Denne filmen har gjentatte ganger blitt referert til som Avengers 2.5, og det med god grunn. Det er tidvis lett å glemme at dette er en Captain America-film, da det befinner seg så mange superhelter på skjermen til enhver tid. Men her plukker vi likevel opp trådene fra de tidligere Captain America-filmene og Steve Rogers støter nok en gang inn i sin gamle venn og krigskompanjong Bucky Barnes, «The Winter Soldier». Bucky anklages for å stå bak et attentat og Captain America er bestemt på å bevise hans uskyld på tross av sine Avengers-venner. Dermed braker superheltene løs på hverandre.
Problemet med å presse hele superheltgjengen (med unntak av Thor og Hulk som på mystisk vis er forsvunnet – beleilig nok i påvente av sitt eget eventyr i den oppkommende Thor: Ragnarok) inn i en film uten Avengers i tittelen, er at de fleste karakterene må tre til side for the man of the hour, Captain America. Det underbygges et solid fundament for konflikten mellom han og Iron Man, som her er på to helt ulike moralske sider – men alle de andre sliter jeg litt med å svelge at vil kjempe til blods mot hverandre da det ikke blir nok tid til å gi hver enkelt superhelt rikelig med motivasjon. Dette forsterkes også av at de fleste karakterene gjentatte ganger ler bort det faktum at de sloss mot hverandre, som gjør at det ikke føles som at det står nok på spill i de store actionsekvensene. Dette er heldigvis ikke tilfelle i de mer intime kampscenene mellom Iron Man og Captain America, der det ligger rikelig emosjonell tyngde bak hvert eneste slag.
Vi introduseres her også til en håndfull nykommere i Avengers-teamet; som Ant-Man (Paul Rudd), Black Panther (Chadwick Boseman) og ikke minst Spider-Man (Tom Holland). Alle sammen glir godt inn med de mer erfarne Avengers-heltene, og spesielt Black Panther utmerker seg positivt her for meg. Ungdomshjertet mitt blir også ekstremt glad for å se Spider-Man i en film med The Avengers, og Tom Holland gjør en knakende god Spidey. Men ikke alle karakterene får like omsorgsfull behandling. Hovedskurken i Civil War; Zemo, spilt av fantastiske Daniel Brühl, går dessverre inn i boken med forglemmelige Marvel-skurker som de så lenge har slitt med. Martin Freeman har også alt for lite å gjøre her i rollen som Everett Ross.
Når støvet har lagt seg sitter vi her igjen med en svært underholdende film, i tråd med mange andre Marvel-filmer. Det er tydelig at Russo-brødrene i sin andre regirolle (den første var The Winter Soldier) bryr seg om disse karakterene, og de klarer å overføre en av de største og mest ambisiøse av Marvells tegneseriefortellinger til lerretet på en veldig spennende og smart måte, ved å sentrere handlingen rundt Captain America, Bucky og Iron Man. Actionsekvensene er unektelig spektakulære og spennende, selv om det noen ganger føles litt banalt når Hawkeye innimellom de dødelige pilskuddene sine spør Black Widow muntert: «Vi er fortsatt venner, ikke sant?». Filmen legger opp til fremtidige filmer på et interessant vis, da dette er en histore som ser ut til å ville ha signifikante ringvirkninger for dette delte universet fremover.
Captain America: Civil War - Regissert av Joe og Anthony Russo; skrevet av Cristopher Markus og Stephen McFeely; med Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Tom Holland, Daniel Brühl, Martin Freeman Spilletid: 2 t. 27 m. Land: USA. Premiere: 27. april 2016. Aldersgrense 12 år.