Denne kordokumentaren om Mannskoret følger månedene som leder opp til at de skal åpne for Black Sabbath. Ved første øyekast kan denne filmen virke som et forsøk på å kombinere humor og musikk for å skape en lett, men fornøyelig opplevelse for tilskueren. Ikke så langt inn i filmen finner vi derimot ut at dirigenten Ivar har blitt syk og bare har noen måneder igjen å leve.
Mannskoret ble startet i 2002 av DumDum Boys-vokalist Prepple Houmb, radioprogramleder Espen Thorsen og TV-produsent Hasse Lindmo. Det består av menn i 40-50-årene som ikke nødvendigvis har det største sangtalentet hver for seg, men sammen høres ganske bra ut. De møtes hver tirsdag og synger blant annet gamle rock- og popklassiker mens de også synger nasjonalsanger fra nedlagte stater. Disse møtene er veldig sosiale og medlemmene er gode venner.
Filmen har hovedsakelig fokus på korøvinger og konserter, men vi blir videre kjent med flere av koristene gjennom at de forteller om sine opplevelser med koret direkte til kameraet. Dette gjør at vi som seere får vite mer om noen av medlemmene som enkeltpersoner. Den personen vi får det mest intime innblikket hos er Ivar. I et av øyeblikkene med ham får vi vite at de har skrevet i statuttene sine at koret skal synge i begravelsene til hverandre når den tid kommer. Han informerer videre om at det mest sannsynlig er i hans begravelse de skal synge først.
I den første delen av filmen merker man ikke så mye til Ivar sin sykdom, men etter hvert når han blir dårligere, ser man mer og mer hvor sterkt samholdet til koret er. Tirsdagsøvingene er et trygt sted medlemmene kan komme til og vite at de er i et miljø der de andre bryr seg. Det er ikke nødvendigvis det at de må snakke om alle problemene sine, men at de er omringet av gode venner som de kan stole på.
Dette er som sagt en dokumentarfilm, men personlig mener jeg at hvis man bare ser på selve handlingen hadde den vært god som en spillefilm også. Det er veldig interessant å få et innblikk i livene til disse mennene som ellers kan virke ganske tøffe, og faktisk se hva som er i dybden. Siden de fleste scenene bare har menn tilstede, så kan man forvente en del interne vitser og usensurerte samtaler. Dette har filmen mye av, men det som virkelig traff meg var hvor varme disse mennene er og hvor mye omsorg og kjærlighet de har for hverandre.
Denne filmen var rett og slett ikke det jeg forventet så det jeg vil avslutte med å si er at selv om denne filmen handler om menn på godt over 40 så har den en stor målgruppe. Jeg vil anbefale den til alle som har lyst til å se en god film som tar for seg sykdom og vennskap med en humoristisk vri.
For vi er gutta– Regissert av Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen; skrevet av Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen; med Mannskoret og andre medvirkende; Spilletid: 1 t. 14 m. Land: Norge. Premiere: 28. september 2018. Aldersgrense: Tillat for alle