Etter storsuksessen Kingsman: The Secret Service fra 2014, er de færreste overrasket over at en sequel kom til live. Begge filmene er regissert av Matthew Vaughn, og likhetene slutter ikke der. Første av de to så ut til å treffe midt i blinken for mange, med en blanding av vellagde actionscener, humor og et klassisk «We need to save the world» plot. Spørsmålet er da, er oppfølgeren verdig Kingsman-navnet? Eller er dette en film som rett og slett lever på navnet for å lure seere inn i kinosalen?
The Golden Circle får med seg de viktigste skuespillerne fra originalen. Colin Firth er tilbake som Harry og Taron Egerton er på plass som Eggsy. I likhet med The Secret Service har birollene blitt fylt med store navn. Julianne Moore, som erstatter Samuel L. Jackson som skurken, Channing Tatum, som gjør en kort, men minneverdig appearance som Agent Tequila og ikke minst Pedro Pascal, bedre kjent som Oberyn Martell fra Game of Thrones. Alle gjør en god nok jobb med sitt skuespill, men ingen skiller seg ut, på en verken god eller dårlig måte. Med stjernene tilbake på plass, hva med resten?
Plotmessig er dette en så å si en perfekt reprise av sin forgjenger. Erstatt mobiltelefoner med dop, Samuel L. Jackson med Julianne Moore, fjern kjendisaspektet og du har nå laget plottet til The Golden Circle. Dette var nokså skuffende, da jeg fant plottet til å være det svakeste leddet i The Secret Service, og det er det svakeste leddet her også. I frykt for å avsløre for mye, skal jeg holde meg til en kort oppsummering. Kingsman-lokalene blir ødelagt, de drar til USA hvor de møter den amerikanske ekvivalenten til Kingsman, skurken sender ut sine krav som fører til massedød hvis de ikke blir oppfylt. Kingsman infiltrerer basen til skurken og redder verden i en spektakulær blaze of glory. Høres kjent ut, gjør det ikke det? Hvis bare The Golden Circle kom opp med noe originalt plotmessig, så kunne jeg se den overgå sin eldre bror. Dessverre holder den seg til det trygge og kjente, med svært få innovative ideer. Nå som vi er gjennom det verste, på tide å se på noe av det filmen gjør bra.
Dette er på alle måter en vellaget actionfilm. Biljaktene er spennende, uten altfor mye forstyrrende klipping eller shakycam, som har blitt standard for slike scener. Biljakten i anslaget hadde ikke sett out of place ut i Baby Driver, og det er det mest positive jeg kan si om Kingsman. Bruk av slow-motion gir mening og føles ikke som om det ble inkludert bare for å kunne krysse det av listen. Koreografien til slåsskampene er gjennomtenkt for det meste og med moderat bruk av slow-motion. På denne måten får Vaughn slåsskampene til å både se ut og føles virkelig episke. Eneste klagen jeg har, er at våre helter lever tydeligvis i en annen verden enn resten av befolkningen. De befinner seg i en verden der fysikkens lover ikke gjelder. Sist jeg sjekket, uansett hvor flink agent man er, så er man faktisk ikke raskere enn elektrisitet. Derfor kan man ikke kaste av seg et strømledende tau, før strømmen rekker å nå frem. Med samme åndedrag, uansett hvor harde muskler man har, så er de ikke hardere enn stein. Så når man befinner seg bundet fast med en tynn metalltråd til en stolpe, og noen bestemmer seg for å dra i denne tråden hardt nok til å rive ned stolpen, så er det nok du som blir delt i biter og ikke stolpen. Kan innrømme at dette er nitpicking, men var såpass forstyrrende at jeg satt og tenkte over det, heller enn å kose meg og nyte opplevelsen.
Kingsman: The Golden Circle gjør sin jobb som en underholdende actionfilm og det gjør den nesten utmerket. Dette er gitt du er villig til å ignorere at plottet er en kopi av forgjengeren. Selv hvis originale Kingsman ikke fantes, hadde plottet fortsatt vært filmens største svakhet. Riktignok er det ikke plottet som sitter i førersetet. Dette er en rask film som sjeldent slipper opp og gir deg pusterom til å tenke, som jobber i dens favør. For med en gang du begynner å tenke, faller den flatt på fjeset sitt.
Kingsman: The Golden Circle - regissert av Matthew Vaughn; skrevet av Matthew Vaughn, Jane Goldman; med Jeff Bridges, Colin Firth, Pedro Pascal, Julianne Moore, Channing Tatum, Mark Strong, Taron Egerton, Sophie Cookson, Halle Berry. Spilletid: 2 t. 21 min. Land: USA. Premiere: 22. september 2017. Aldersgrense: 15 år