RoboCop – Regi: José Padilha – Metro-Goldwyn-Mayer Pictures / Columbia Pictures – 1 t. 48 min.
Et ensemble som inkluderer Joel Kinnaman, Abbie Cornish, Samuel L. Jackson, Marianne Jean-Baptiste og Gary Oldman hadde i utgangspunktet vært nok til å gjøre meg godt over middels interessert i en film. Uheldigvis er de her en del av ensemblet til den nye RoboCop-filmen. Den brasilianske regissøren José Padilha gjør sin første Hollywood-film, men fryder seg ikke spesielt selv. Han har blant annet uttalt at produksjonen var den verste opplevelsen i hans liv, mye fordi produksjonsselskapet begrenset hans kreative kontroll. Det hadde vært interessant å se hvordan filmen hadde blitt dersom han hadde fått gjøre mer som han ville.
Året er 2028, og i byen Detroit blir politimannen Alex Murphy kritisk skadet. Muligheten selskapet OmniCorp har ventet på, er endelig her: De kan skape en politimann som er delvis menneske, delvis maskin. Mye er med andre ord det samme som i den originale RoboCop, fra 1987. Det estetiske henger i hvert fall igjen, til tider. Makan til støgg film. Både kostymer og set er tidvis så grelle at det trekker deg helt ut av filmen, og særlig set-designeren ser ut til å ha fått så mange forskjellige beskjeder om når filmen skal finne sted at han bare har blandet sammen alt. I tillegg klarer aldri filmskaperne å gi robotpolitimannen et hjerte, i annet enn fysisk forstand.
Manusproblemene er de største, og det er vanskelig å føle noen særlig forbindelse til noen av karakterene. Jacksons segmenter virker helt løsrevet fra den faktisk handlingen, og fungerer nesten utelukkende ekspositorisk. Joel Kinnaman gjør sitt beste for å sprøyte noe liv inn i roboten, og klarer seg noenlunde bra. At Sverige har fått fram en skuespiller av internasjonalt kaliber, er i hvert fall klart. Resten av ensemblet gjør det ålreit, men det er så mange karakterer å forholde seg til at man gir litt blaffen i alle sammen. Selv den forsmådde politikonen blir ikke stort mer enn et blipp på radaren av og til.
Er det en film om en mann i metalldrakt du er ute etter, så finnes det langt bedre alternativer enn den her. RoboCop (1987), for eksempel, eller en av Iron Man-filmene.