Myter, monstre, magi? Kappedudes i tights med superkrefter, en kjernekarakter med handicap? Charlie’s Angel på en drage? Joda, det her er en film mekket i en mørk lab for å appellere spesifikt til meg. Seriøsiteten til side, dette er åpenbart en film med masseappell i tankene. Særlig er det et vist superheltmarked hvor høykarismatiske mannlige skuespillere i høybudsjetterte action-komedier har vist seg å selge ganske bra før, og jeg tenker nok brødrene Warner savner franchisemulighetene trollmenn med lynsymbolikk brukte å gi dem. Så hvorfor ikke satse på Elvis sin favoritt?
Inkommende kolisjonskurs på Shazam, en av tidenes mest populære superhelter: Hvis Superman er en sci-fi twist på Moses, så er Shazam, skråstrek Captain Marvel (no relations), en high fantasy twist på, vel, ikke akkurat Moses, men noe hakket mer moderne, Annie. Foreldreløse Billy Batson ender opp med, ikke en milliardær, men en trollmann, som begaver han med kreftene til 6(ish) greske gude(ish)figurer, og forvandler Billys kropp til hans fulle potensiale. Som hemmelig identitet har Billy muligheten til å forvandle seg fram og tilbake fra sin voksenform ved å uttale navnene til gudefigurene han låner kreftene fra, Salomo, Herkules, Akilles, Zeus, Atlas og Merkur. Det vil si Shazam. Ganske typisk power fantasy tegneserie fra krigstiden, altså, som så etter noe yngre publikum enn DC og Marvel på tiden hadde, og fant stor suksess. Captain Marvel nøt stor popularitet, og solgte mer enn speidergutten i blå i flere perioder.
Mye av dette fant vi også i filmen fra 2019 også, som i og forseg er ganske godt plassert på topp 3 listen av DCEU filmer, mye til takke med at den utenom humor og referanser, ikke er forbundet til resten av Zack Snyders eksperimenter. Den hadde rørende budskap, god humor, og Mark Strong som spiste scenelandskap som bare en superskurk med 7 demoner fast i skolten kan gjøre. Desverre er ikke Strong tilbake i oppfølgeren (til tross for post-credit scenen hvor han og en meitemark diskuterte guder, magi og hevn), men vi har heldigvis fått gode erstatninger. Helen Mirren leder skurkene som Bestemor Grisebank, Rachel Zegler intar rollen som hun-som-forelsker-seg-i-en-av-heltene-og-blir-god, men viktigst av alt har vi Lucy Liu, gudinnen av kaos og rumpespark, som tilfeldigvis også spiller Kalypso: En gudinne av kaos som til tider sparker rumpe. Disse tre former Atlas døttre, og om du fulgte med tidligere, så har de en personlig forbindelse med vår helt.
Når vi snakker om hovedrolleinnhaveren i en DCEU film, er det lov å spørre hvorfor så mange av dem er…. litt sånn på trynet? Henry Cavil er vistnok ganske mareritt å jobbe med, Gal Gadot har ikke akkurat verdens snilleste politikk meninger, ikke en gang helt sikker på hva som foregår med Ezra Miller, håper de får hjelp, og nå har vi Zachary Levi ut av skapet som stolt antivakser? Er Detective Comics bare en drama magnet, eller har virkelig Kevin Feige forhekset studioet? Uansett har Zachary akkurat samme problemet i denne filmen som i forgjengeren: I motsetning til Asher Angel, som for all del spiller en fantastisk late teen Billy Batson, leker Levi mannebarn i balongtights, og det er ganske stor mismatch mellom dem. Dette er kanskje litt urettferdig å legge eksklusivt i fanget til Levi, siden dette er et problem med alle voksne som prøver å spille barn i voksenkropper, men det er lite gøy å se på. Resten av Marvel familien balanserer dette bedre, men det kan kanskje være fordi de har langt mindre skjermtid. Det er faktisk litt av et problem. Mary og Freddy (som fortsetter å være en av de mer underholdende krøpplingene på storskjærmen, forresten), får ganske god tid til å etablere karakter, mens Darla, Pablo og Eugene er ganske blanke, og har nesten null drama forbundet med seg, noe som får filmen til føles veldig, ummm, white orphan focused.
Ellers er filmen ganske bog standard superhelt film. Jeg mener ikke noe ille med det. Jeg elsker superhelt filmer. Ganske sikkert for mye for å gi en balansert annmeldelse. Det er bare enda en på haugen. Den gjør ikke noe Marvel ikke har gjort før, men siden MCU er nærme 50 filmer nå, så er det kanskje ikke å forvente heller? Uansett er denne filmen for deg som har gått tom for muskeldrakt media på Disney+, men kanskje ikke for deg som forventet noe mer avansert enn tegneserier normalt gir deg.
"Shazam: Fury of the Gods" regissert av David F. Sandberg. Med: Zachary Levi, Adam Brody, Jack Dylan Grazer, Helen Mirren, Lucy Liu,Rachel Ziegler. Spilletid: 2 timer og 10 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 9 år. På kino: 17. mars