Meny Lukk

«The Danish Girl» – Historien er god, men manuset svikter

The Danish Girl forteller den sanne historien om Einar Wegener, som var verdens første person til å skifte kjønn. Filmen er basert på boken med samme navn av David Ebershoff. Det er en fiktiv kjærlighetshistorie som er løst inspirert av livene til Lili Elbe og Gerda Wegener.

Tidlig på 1920-tallet lever kunstnerekteparet Gerda (Alicia Vikander) og Einar Wegener (Eddie Redmayne) sammen i København i et kjærlighetsfylt ekteskap. I mangel på en kvinnelig modell starter Gerda å male ektemannen sin som kvinne, og Einar starter for alvor å tvile på egen kjønnsidentitet. Etter et liv hvor han har fortrengt følelsen av å være fanget i feil kropp, klarer han ikke lenger å lyve til seg selv. Einar forvandler seg sakte til Lili Elbe, og til slutt er det kun de siste avgjørende stegene igjen.

Tom Hooper har regien, og har tidligere regissert imponerende filmer som Kongens tale (2010) og Les Misérables (2012). Han har den samme saktegående handlingsfortellende måten som hans foregående filmer, som fremhever skuespillerpresentasjonene.

Eddie Redmayne vant i fjor Oscar for sin rolle i The Theory of Everything (James Marsh). I The Danish Girl gjør han igjen en fenomenal rolletolkning, denne gangen av Lili/Einar. Han viser en sårbarhet som til tider er hjerteskjærende. Alicia Vikander gjør også en fantastisk rolle som den forståelsesfulle og støttende konen. I filmen vises det virkelig hvilken allsidig skuespiller hun er. Filmen hviler vel mye på disse fabelaktige skuespillerne og manuset blir til tider litt svakt. Det er gjerne tiden som ikke strekker til for å gi et mer komplekst, virkelighetsnært bilde av hva både Lili og Gerda gjennomgår i løpet av filmen. Det er vanskelig å komme helt innpå karakterene, på tross av gode skuespillerpresentasjoner. Mot slutten blir det også litt for mye av det melodramatiske, men publikum vil sitte igjen med et bredere og mer komplekst bilde av hva noen transseksuelle gjennomgår.

Scenografien og kostymene er tidsriktige og gir et autentisk bilde av handlingsrommet. Det er noen oversiktsbilder av Danmark hvor man kan se moderne hus som bryter denne illusjonen, men dette har ikke noe å si på den generelle stemningen filmen klarer å gi.

The Danish Girl er absolutt verdt å se. Det er film som viser til tider et helhetlig bilde av hvordan det er å være ”fanget i feil kropp”, og hvordan dette var svært tabu før i tiden. Derimot er det dessverre litt mangler på manusfronten. Det er skuespillerne som bærer filmen og klarer på tross av et mangelfullt manuset å fortelle en hjerteskjærende historie, som vil være et viktig innspill i den transseksuelle debatten.

The Danish Girl har et fenomenalt skuespillerensemble som setter lys på en viktig historie.


The Danish Girl – Regissert av Tom Hooper; skrevet av Lucinda Coxon; med Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Ben Whishaw, Matthias Schoenaerts. 
Spilletid: 2t. Land: Storbritannia. Premiere: 05 februar 2016. Aldersgrense: 9 år.

 

Relaterte innlegg