[usr 4.0]
Etter å ha avsluttet suksessen Key & Peele med 5 solide sesonger, har Jordan Peele for alvor beveget seg inn i Hollywoods elite. Først med regidebuten hans, kritikerroste Get Out, og deretter som produsent for Spike Lee sin fortreffelige BlacKkKlansman. Nå er han tilbake med Us, både som manusforfatter, produsent og regissør. Som med Get Out, drar Peele med seg mengder med humor inn i en forfriskende og original skrekkfilm. Det er kanskje et detrimentet å skrive dette i min egen anmeldelse, men jo mindre man vet om Us før man ser den, jo bedre.
Som en liten jente, vandret Adelaide (Lupita Nyong’o) avgårde fra sine kranglende foreldre i mylderet av en fornøyelsespark, og endte opp i et slags spøkelseshus (titulert ”find yourself”) hvor hun kom over mer enn bare et speilbilde, noe som tydelig traumatiserte henne. Som voksen lever hun et varmt familieliv med sine to barn og ektemannen Gabe (Winston Duke), på en ferietur til sitt barndomshjem i solfylte California. Den jordnære idyllen brytes plutselig når en familie kledd i blodrøde overalls bevæpnet med forgylte sakser plutselig dukker opp. Etter å brutt seg inn i huset, står Adelaide og familien ansikt til ansikt med voldelige og skrekkinngytende versjoner av seg selv, hvis motivasjon er vanskelig å begripe.
Döppelganger-skrekk er ikke noe nytt. Der Annihilation nok er den mest poetiske, er Twin Peaks den mest skremmende. Peele sin Us leker seg også med klassikeren Invasion of the Body Snatchers, men istedenfor romvesener som lager tankeløse kopier av amerikanere, et eksempel på ganske så åpenbar anti-kommunistisk propaganda, er Us sine onde tvillinger heller en refleksjon av at amerikanere er sine egne verste fiender. Hovedpersonene settes opp mot monstrøse refleksjoner av seg selv fulle av fordømmelse, og i en tid med økende polarisering ser man seg sjeldent i speilet og betviler sin egen forankrede posisjon.
Get Out er en liten genistrek av en film, men særlig skremmende var den ikke. Peele retter opp kursen mot klassisk horror ved å bruke mer tradisjonelle skrekkelementer i Us. Resultatet er utvilsomt creepy på en frydefull måte, men dette er likevel ikke noe marerittvekkende traume man tar meg seg hjem, slik Hereditary var for mange. Hva som virkelig hjelper på stemningen er Michael Abels sitt fantastiske score. Lydbildet, fullt av kormusikk og hardtslående beats, skjærer inn i kroppen uten å irritere eller skurre, og avbrytes bare av passende stillhet eller komiske innlegg (som en misforstått Alexa-befaling som resulterer i NWA sin ”Fuk Da Police”).
Winston Duke er ugjenkjennelig fra sin brutale og maskuline rolle som M’Baku i Black Panther. I Us er han mindre et fjell med krigerske muskler, og mer godslig familiefar, en leverandør av mesteparten av filmens humor. Er man kjent med Jordan Peele sine mange rollefigurer og gjennomstrålende personlighet i Key & Peele, fremstår Duke også som hans stedfortreder. Skuespillet er upåklagelig, og det skal godt gjøres å ikke la seg sjarmere.
Det ender selvfølgelig likevel opp å være Lupita Nyong’o som bærer filmen. Det oser frykt og panikk ut av porene hennes, og i rollen som sin egen onde tvilling koser hun seg skikkelig med karakterens visuelle og fysiske tilstedeværelse – alt fra det idiosynkratiske og uforutsigbare kroppsspråket, til en anstrengt og hes stemme som sender frysninger nedover ryggen. Ved flere anledninger gjenskaper hun Peele sin formel som Daniel Kaluuya gjorde ikonisk i Get Out, nemlig det intense nærbilde av et skrekkslagent afro-amerikansk ansikt med vide tårevåte øyne. Det er effektfullt som et empatisk virkemiddel, men viser også hvor kinematisk og estetisk afrikanske trekk er når det kommer til å fremme kontraster, en av filmmediets mest spennende teknikker.
Us er ikke like skarp som Get Out, ei heller støttes den opp av en like tydelig og potent samfunnskritikk. Som underholdning ligger den likevel ikke langt bak som en helhetsopplevelse, og kombinasjonen av Lupita Nyong’o sitt skuespill, Peele sin solide regi og fortreffelig filmmusikk gjør den et klart must for alle skrekkfilm-entusiaster å få med seg på kino.
Us – skrevet og regissert av Jordan Peele; med Lupita Nyong'o, Anna Diop, Winston Duke, Elisabeth Moss og Tim Heidecker. Spilletid: 1t 56m. Land: USA. Premiere: 22.03.19. Aldersgrense: 15 år.