Meny Lukk

“65” – Action, romskip og dinosaurer


“65” er et eventyrlig og forhistorisk sci-fi i regi av teamet bak “The Quiet Place” og den velkjente skrekksjefen Sam Raimi er med som produsent. Den inneholder Adam Driver som lusker rundt med skytevåpen og duppeditter, der han må kjempe mot dinosaurer. Filmen inneholder tilsynelatende alle elementer som skal til for en knakende god filmopplevelse, likevel er det enkelte ting som ikke faller helt på plass.

Den heroiske piloten, og pappaen Mills (Driver) må ut på et farlig oppdrag i verdensrommet for å ha råd til behandlingen av sin syke datter (Chloe Coleman). Noe går galt på romferden, og Mills kræsjlander på den ukjente planeten; Jordkloden. Dette foregår 65 millioner før menneskeheten oppstod på jorda, og det lusker farlige arter rundt hvert hjørne. Hvordan skal Mills klare seg på den lange og farlige veien til redningskapselen? Og hva skjer når han plutselig må ta ansvar for en liten overlevende passasjer (Ariana Greenblatt)?

Det er tydelig at teamet bak filmen ønsker spenning i store bokstaver her. De visuelle effektene er heldigvis gode, men det er for mange ‘jumpscares‘ som ikke gir tilskuerne mulighet til å sette pris på dem. De omhyggelige utformede dinosaurene er nokså underholdende, men det manglet en viss sympati for dem. Det blir gjort ett forsøk når karakteren Koa (Greenblatt) redder et lite dinosaurbarn fra å drukne, men den blir spist rett etterpå for å si noe om brutaliteten i naturen. Dette er ikke et vedvarende hovedtema for å si det slik. Resultatet er at filmen virker cheesy, og at den tar seg selv alt for høytidelig.

Mangelen på manus redder filmen litt. Det er antydning til at filmen ville dryppet av enda flere klisjéer, hadde hovedkarakterene kunnet prate masse sammen. Det er ingen revolusjonerende kjemi mellom hovedkarakterene, men Driver spiller tålmodig farsfigur svært godt, til tross for uhyre mange dumme valg og reaksjoner fra Greenblatts karakter. Han blir banket sønder og sammen, men dette med stil. Greenblatt gjør også et godt forsøk på å røre ved de emosjonelle tangentene på pianoet, men dette kan føles i overkant tilgjort til tider. Disse to utgjør et overraskende lag mot disse naturlige fiendene, og filmen er virkelig fylt til randen av spenningskurver som de får bryne seg på.

Filmen har heldigvis en svært nådefull spilletid på omkring 90 minutter, og det er nok av herlig klaustrofobisk action i dette tidsrommet. Det er enkelt å plukke fra hverandre det som gjør filmen så middelmådig, men det skal ikke legges skjul på at dette er en spennende kinofilm der man kan la det gode lyddesignet, og den karismatiske hovedkarakteren få skinne.

''65'' regissert av Scott Beck og Bryan Woods. Med: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Chloe Coleman, Nika King. Spilletid: 1 time og 33 minutter. Land: Canada og USA. Aldersgrense: 12 år. På kino: 31. mars

Relaterte innlegg