Meny Lukk

“A Happy Day” – Alvorlig Komedie


Langt nord i Norge, i et snødekt landskap, møter vi Hamid (Salah Qadi) og kompisene Aras (Ravand Ali Taha) og Ismail (Mohamed Salah) på et asylmottak. De får ikke lov til å forlate mottaket før de fyller 18 år, da blir de sent til et sted de ansatte på mottaket kaller hjem. Men Hamid og kompisene vil ikke hjem og de har en plan. De skal rømme fra mottaket og dra til byen på andre siden av fjellet gjennom en militær-beskyttet tunnel. Så dukker Aida (Sarah Aman Mentzoni) opp på mottaket og Hamid må velge mellom kjærligheten og kompisene.

A Happy Day er en komedie-drama regissert av Hisham Zaman. Han får frem en særegen stil på filmen med hvordan han spiller på det norske fjellandskapet med nydelige bilder og demonstrerer hvordan det kan være å bo på et asylmottak. Det er kaldt og øde, men imellom disse stundene kommer det scener som varmer opp med kjærlighet, vennskap og humor.

Dialogen i filmen er satirisk poetisk og hjelper til med den tunge tematikken som hele tiden ligger i bakgrunnen. Skuespillerne gjør en god jobb med å fremføre dialogen i en monoton og deadpan-stil som bygger opp under humoren. For til tross for kjærligheten, vennskapet og humor, får man innblikk i hvordan det er for barna som bare må sitte å vente på dagen de fyller 18 år, uten å vite hva som kommer til å skje når de blir sendt ut av landet. I tillegg tar filmen opp hva disse barna har gått igjennom for å ha kommet seg til Norge i et håp om å komme seg bort fra krig. De har traumer som ikke blir prosessert fordi barna ikke får den hjelpen de trenger av de ansvarlige voksne.

Til tider kan filmen gå litt sakte. Det kan være på grunn av den statiske kamerabevegelsen, men man kan argumentere med at når kameraet får en mer dynamisk bevegelse bygger det opp om dramatikken i historien. Samtidig er de statiske bildene med på å gjøre deadpan-dialogen mer tydelig og fremtredende.

Alt i alt er dette en film som tar opp  en alvorlig tematikk om barn  asylmottak på en kjærlig og humoristisk måte som man sjeldent ser på norske kinoer, og det anbefales å se den på kino for å virkelig få satt pris på de fine naturbildene.

"A Happy Day" regissert av Hisham Zaman. Med: Salah Qadi, Ravand Ali Taha, Mohamed Salah, Sara Aman Mentzoni, Hilde Skovdahl, Aryan Pezeshki, Thea Sofie Loch Næzz, Stig Frode Henriksen, Anja Saiva B. Björnstad . Spilletid: 1 time og 53 minutter. Land: Norge. Aldergrense: 9 år. På kino: 20. oktober

Relaterte innlegg