Meny Lukk

«A Monster Calls» – Jævlig trist

Connor (Lewis MacDougall) er en gutt fra England med separerte foreldre, hvor moren (Felicity Jones) har kreft og faren (Toby Kebbell) har flyttet til USA. Han må om dagene takle mobbere og passe på moren samtidig som han stadig krangler med bestemoren (Sigourney Weaver), som han anser som en ond heks han nekter å flytte inn med i benektelse over det uunngåelige. En kveld får han besøk av et monster (Liam Neeson) som med denne natten og to andre tidspunkt forteller tilsynelatende enkle eventyr til Connor.

A Monster Calls er først og fremst en film som jobber mot å fremkalle tårer. Det virker som om regissøren går ut av sin vei for å gjøre dette også. Å bruke sykdommer likt kreft som et verktøy for å få frem følelser kan til tider virke som et billig triks i mange tilfeller, men A Monster Calls er ingen salgsvare. Det føles ikke bare som noe tilfeldig men kanskje noe mer personlig ligger i grunn. Filmen føles som en hjelpende hånd til barn som finner seg i samme posisjon som Connor.

På et annet nivå, så er filmen en ren estetisk vare. Filmens tre historier fortalt av monsteret er nemlig animert. Det blir fremstilt gjennom Connors visualisering av historiene. Historiene er vakre og ikke «over the top» animert, likt animasjon sekvensen fra Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1. Det skader heller ikke at vi får Liam Neeson som fortellerstemme og får et monster som selv om det er laget i en datamaskin ser utrolig bra ut.

Skuespillerne gjør alle en fin jobb, og det er godt å se at Connor ikke er vår vanlige litt sjenerte og usikre guttunge som jeg føler ofte kan bli fremstilt i slike filmer. Jeg synes Lewis MacDougall gjør en bra jobb, og har tross alt ansvaret for å bære mye av vekten til filmen på sine egne skuldre.

A Monster Calls er en film jeg anbefaler til de fleste, men selv om miljøet, historiene og tematikken i filmen føles rettet mer mot barn, så vil jeg ikke si at det er den beste filmen å ta med barn på. Den er alt for trist, dyster og skummel for barn under aldersgrensen på 12 år. A Monster Calls er en film for voksne, men laget til barn.

A Monster Calls - Regissert av J.A Bayona, skrevet av Patrick Ness, med; Felicity Jones, Sigourney Weaver, Liam Neeson, Lewis MacDougall. Spilletid 1 t. 41 min. Nasjonalitet: Spania/USA. Norgespremiere: 02.12.2016

Relaterte innlegg