Meny Lukk

“A Quiet Place: Day One” – Emosjonelt karakterdrama med skrekkelementer


Byen New York har vært bakteppet i mangt en film. Den males ofte som en romantisk by full av muligheter og mennesker. Denne filmen tilbyr en ny vinkling; et støvete, nødlidende og farlig New York der alle må være fullstendig stille.

Unge Samira (Lupita Nyong’o) bor på et spesialsykehus for døende i utkanten av New York. Tilværelsen hennes består av faste rutiner, medisiner og gruppeterapi sammen med katten hennes, Frodo. Litt motvillig blir Samira med en gjeng fra sykehuset inn til byen for å se på et dukketeater, i håp om å kjøpe med seg pizza på vei hjem igjen. Det tar ikke lang tid før mange lysende eksplosjoner inntreffer, og byen blir en støvete ødemark. Disse eksplosjonene viser seg å være ekle monstre med den mest ømfintlige hørselen. Koste hva det koste vil skal Samira likevel gjenoppleve de gode minnene fra New York, med en tilfeldig redd jusstudent spilt av Joseph Quinn på slep. Her gjelder det å ikke ytre så mye som et pip.

A Quiet Place: Day One“bruker ikke lang tid på å komme til poenget, men likevel etableres personligheter utrolig godt før handlingen begynner ordentlig. Det er forfriskende når filmer ikke trenger å skrive masse dialog for å forklare karakterers omstendigheter og handlingsmønstre, og det klarer regissør Michael Sarnoski veldig godt her. Nyong’o gjør, som alltid, utrolig god figur som såret, men likevel sterk, protagonist. Hun hever et tidvis blast manus til emosjonelt og spennende. Quinn spiller også utrolig godt, og er kanskje den mest empatiske mannlige hovedrollen på lenge. Det var en genistrek å utpeke disse to, med god støtte fra katten Frodo, som hovedrolleinnehavere, og filmen ville ikke vært like god uten dem.

A Quiet Place som franchise viser seg å være solid og smart skrekk, med ekte mennesker i fokus. Først og fremst er denne filmen et karakterdrama, med gode skrekkelementer som et velkomment tilbehør. Likevel kan det føles som om noe mangler. Til tider får vi innblikk i monsternes anatomi, som er veldig spennende, men det ville vært svært tilfredsstillende å få enda flere innblikk i hvordan de oppfører seg og hva de er ute etter. Filmen oppleves også som veldig kort, som kan ha noe å gjøre med den noe forhastede slutten, men kan også være fordi en kunne fulgt Nyong’o og Quinn sammen i evigheter.

New York får en helt ny personlighet i A Quiet Place: Day One. Takket være Lupita Nyong’o og Joseph Quinn bygger filmen godt på universet som John Krasinski har laget, samtidig som filmen står veldig bra på egne ben. Den får derimot ikke helt toppscore på grunn av litt mangelfullt manus, og litt forhastede handlingsforløp.

"A Quiet Place: Day One" regissert av Michael Sarnoski. Med: Lupita Nyong'o, Joseph Quinn, Alex Wolff og Djimon Hounsou. Spilletid: 1 time og 39 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 15 år. På kino: 28. juni.

Relaterte innlegg