Meny Lukk

“A United Kingdom” – Racism is bad, mkay?

Amma Asantes A United Kingdom er basert på en sann historie og handler om en afrikansk prins, som forelsker seg i en britisk jente. Seretse Khama studerer jus i London på slutten av 1940-tallet, som forberedelse til å ta over makten i den engelske kolonien Bechuanaland, nå Botswana. I London forelsker han seg i ei hvit jente, Ruth Williams, og dette skaper problemer for begge to. Segregeringen både i London og Bechuanaland fører til at Seretse og Ruth møter stor motstand når de velger å gifte seg. Etter at Seretse flytter hjem med Ruth for å ta over landet, prøver Seretses onkel, og nåværende leder i landet, å stoppe han fra å ta over. Ekteskapet er noe han ikke klarer å overse, og han får britene på sin side.

På filmens postere, står det en av to ting: “The true story of a love that inspired the world” eller “The true story of a love that shook an empire.” Allikevel blir kjærligheten mellom Seretse og Ruth satt i baksetet, og i stedet handler filmen om politikken, fremfor noe annet. Det tar ti minutter fra de møtes, til Seretse frir, og ti minutter senere er de i Afrika. Det meste av dialogen dem imellom handler til og med om enten rase eller Seretses hjemland. Og fra der, handler alt om Seretses kamp mot britene. Filmen fokuserer rett og slett for mye på plottet, fremfor karakterene. Vi får se karakterene møte motstand, men vi får aldri se hvordan de reagerer på det. I stedet for å fokusere på hvordan handlingene til de forskjellige protagonistene  påvirker duoen, kutter scenen. Og det, koblet med en veldig forhastet oppbygging av forholdet, gjør at det er veldig vanskelig å få noen emosjonell kobling til karakterene.

Og her ligger problemet til filmen. Dette er 2017. Du trenger ikke fortelle verden at rasisme er en dårlig ting. Vi vet det. Man trenger mer fra en film enn at den forteller oss at rasisme er feil. Historien i seg selv er interessant, men filmen kjører en alt for trygg rute. Vi så det samme problemet i Loving, som premierte i USA i november. Man trenger faktisk mer fra en film enn at den tar opp et viktig tema. Den må klare å selge det inn i en interessant pakke. I stedet endte filmen opp uten karakterer, på en reise det er vanskelig å bry seg om.

David Oyelowo og Rosamund Pike er gode skuespillere, og rent filmteknisk er det få problemer med A United Kingdom. Det er bare en veldig irriterende film, når man vet at Oyelowo og Pike kunne gjort dette til noe mer, i andres hender. Det ferdige produktet ble rett og slett en veldig lite engasjerende affære, og direkte kjedelig til tider. Filmen har et fint budskap, men den tilføyer absolutt ingenting til sjangeren, og du finner akkurat den samme filmen så mange andre steder. Det eneste som er forskjellig, er settingen. 

A United Kingdom - regissert av Amma Asante; skrevet av Guy Hibbert; med David Oyelowo, Rosamund Pyke, Tom Felton. Nasjonalitet: Storbritannia. Lengde: 1 t. 51 min. Aldersgrense: 9 år. Premiere: 07.04.2017

Relaterte innlegg