Meny Lukk

After Yang – En utopisk fremtid?


En vakker verden med friske planter, naturlig lys og en rolig atmosfære, samt en harmoni blant forskjellige kulturer og hudfarger. Kan dette være den perfekte utopien? Tja, det er kanskje verdt å nevne at denne verdenen inneholder menneskekloner og androider.

Yang er en ‘techno-sapien‘, en menneskelig androide, som Mikas foreldre kjøpte for å lære henne om sin kinesiske kultur. Yang har blitt en del av familien, men bryter ned som følger av tekniske problemer. Dette går sterkt utover Mika, og faren Jake gjør det han kan for å fikse han. Samtidig får Jake en ny titt på livet som har gått forbi han. 

After Yang” er en sci fi, uten tydelig spenningstopp eller noen pulsøkende øyeblikk. Filmen var veldig estetisk pen, på grunn av blant annet lyset og omgivelsene. Hele filmen hadde en lun og koselig atmosfære, i motsetning til din typiske futuristiske film med sterile farger og metallrekvisitter. I tillegg ble jeg fascinert av visuelle effekter som ble brukt for å vise til fremtidens teknologi, som var mer subtil enn jeg er vant med fra sci fi.

Filmen gir assosiasjoner til både “Her” (2013), og “Black Mirror“, spesifikt episoden “Be Right Back“, så jeg klarer ikke å se på den som en veldig original idé, men en gjennomført produksjon av en tidligere idé. 

Det var lite ‘forward drive‘ i filmen, men dette fungerer godt for min del. Den var likevel underholdene, og veldig estetisk å se på. Jeg tror ikke den vil holde oppmerksomheten til en yngre målgruppe, men at den treffer godt for de som liker et sakte tempo. Filmen er satt i fremtiden, men spiller på tidløse menneskelige følelser som sorg, minner og bevissthet. Jeg syns alt i alt at dette var en god film. 

After Yang. Regi: Kogonada Med: Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Malea Emma Tjandrawidjaja Land: USA Aldersgrense: 9 Språk: Engelsk Spilletid: 1t 36m. På kino: 28.oktober 2022

Relaterte innlegg