Meny Lukk

«Allied» – Kjærligheten blomstrer i Casablanca igjen

 

Ut av skillsmisseskandalen, volds- og utroskapsryktenes aske kommer Brad Pitt som fuglen Føniks i sin nyeste film, Allied. I filmen møter vi den canadiske spionen Max Vatan (Brad Pitt) som allierer seg med den franske motstandskjemperen Marianne Beausejour (Marion Cotillard) for å myrde en nazistisk ambassadør i Casablanca. Og som folk gjerne gjør i naziokkuperte Casablanca, forelsker de seg.

Ett år senere lever de relativt nygifte sammen med barnet sitt i London og vi ser gnistene sprake i deres romanse, i det de lever det idylliske familielivet sammen, samtidig som Max prøver å balansere det med sin krevende militærjobb. Det oppstår etterhvert trøbbel i paradiset når Max konfronteres med muligheten for at Marianne er en tysk spion, og han utsetter seg selv for en rekke farlige situasjoner for å bevise hennes uskyld.

Da jeg hørte om denne filmen, trodde jeg det skulle bli en slags Mr. & Mrs. Smith med en 2. Verdenskrig vri. Dette var heldigvis ikke tilfellet, da det viste seg at det ikke var en hjerneløs actionfilm om to spioner som prøver å drepe hverandre. Allied er en mye smartere film, hvor spenningen ligger i romansen mellom hovedkarakterene og Max’ farefulle jakt på sannheten. Når det kommer til actionscenene har legendariske regissør Robert Zemeckis (Back to the Future, Forest Gump) gått for kvalitet framfor kvantitet. Selv om det er langt i mellom de, er actionscenene utført med stil og punch, som viser hvor rutinerte Max og Marianne er med våpen i armene sine. Det som enkelt holder filmen interessant mellom actionscenene, er den økende spenningen mellom hovedkarakterene etter hvert som Max kommer nærmere sannheten og begynner å sette tvil ved sin kones identitet. Kjærligheten mellom dem er overbevisende, og det gjør at du sympatiserer med Max’ fortvilelse over ultimatumet han konfronteres med.

Når det gjelder filmens stil, er kameraarbeidet og fortellermåten noe enkel, men fortsatt effektiv og rettferdiggjort for denne typen fortelling. Allied gir en fortrolig og vakker avbildning av 2. Verdenskrigs Casablanca og London, så det er ingenting å utsette på filmens mise-en-scene og spesialeffekter. Med sin setting, handling og tematikk er filmen en slags hyllest til et eldre Hollywood, noe som vil appellere til mange fans av den slags film. Som forventet leverer Pitt og Cotillard solide fremførelser, selv om det er langt ifra førstnevntes beste.

Alt tatt i betraktning er Zemeckis’ nysatsning en jevnt over spennende film som vil holde deg engasjert og hungrende etter svar fra start til slutt. Filmen er ikke uten sine mangler og feil, men disse er ikke store nok til å være noen deal breakers. Hvis du liker god action, romanse og krigsfilm “as much as the next hobbit”, eller bare trenger å få troen på kjærligheten (og/eller Brad Pitt) igjen, bør du ta deg turen og se Allied.

Allied - Regissert av Robert Zemeckis, skrevet av Steven Knight, med; Brad Pitt og Marion Cotillard. Spilletid 2 t. 4 min. Nasjonalitet: USA. Norgespremiere: 25.11.2016

 

Relaterte innlegg