Meny Lukk

«American Honey» – En vakker nedover-spiral

American Honey følger vi Star (Sasha Lane) og hennes reise gjennom USAs midtvest etter hun blir fristet av Jakes (Shia LaBeouf) forslag om å bli med i gruppen hans, som selger blader dør-til-dør, og fester hardt kveldene imellom. Med ingenting å tape kjører hun på, uten å ane hva hun har i vente. Da jeg fikk høre at Shia LaBeouf var med i filmen var jeg skeptisk, ettersom han har hatt roller langt ifra Oscar-verdige, men jeg ble positivt overrasket da, etter bare fem minutter inni filmen skjønte jeg at dette – dette er LaBeouf i sitt element.

Filmen har egentlig ikke en typisk historie eller plot. I stedet ser vi Star sin reise i en spiral fra sjenert og utilpass i gruppen, til at hun blir akseptert og finner en familie der hun ikke forventet det. Langs dette møter hun på kjærlighet, hasj, fyll, svik, sjalusi og sex. Det vil si alt det man forventer i en coming-of-age story. Ikke alt er vakkert i denne verden, og den speiler et brutalt og realistisk syn på de som behandler livet som en eneste stor fest.

Vi møter en stor forsamling av mennesker som lever på randen av samfunnet, fra en nihilistisk jente med en besettelse for Darth Vader, til et syrehue av en skater, til en kar som ville passet bedre inn i Jersey Shore. Om det er noe plot og snakke om blir det spørsmålet om Star og Jake kommer til å ende opp sammen. Gjennom filmen bygges forholdet deres opp, og takket være den utrolige lengden på filmen klarer de å formidle en kjærlighetshistorie som endelig ikke føles forhastet, men til tider virker det litt som om de bare går rundt grøten, så filmen kunne kanskje vært bare 10 minutter kortere, med litt mindre flørting og lange blikk mellom hverandre.

Jeg likte virkelig American Honey. Alt jeg kan tenke på av kritikk er at den er veldig, veldig lang. Men hadde den vært kuttet ned 45 minutter ville den aldri kunne fortalt den samme historien. Jeg tror ikke det kommer an på hva som er bra eller dårlig i filmen, fordi det kommer mer an på hva slags person du er. Er du rett og slett lei av å dra på kino og se de samme filmene om og om igjen i forskjellige kostymer hver gang? Eller ser du etter en intim, down-to-earth og edrugjørende fortelling om en jentes reise fra en uten noe å tape, til en som ikke kunne brydd seg mindre om hva hun har å tape? Da tror jeg American Honey er en film for deg, så lenge du klarer å sitte i nesten tre timer på en film. Den var i alle fall midt i blinken for meg.

Det er viktig å forstå at American Honey ikke er en typisk film. Men med en imponerende lengde på 2 timer og 43 minutter klarer den fortsatt og holde deg dypt interessert i Star og hennes reise for å finne seg selv, og alle de forskjellige karakterene i “salgsteamet” hun er i føles levende og genuint interessante. Masse bra musikk, flotte skuespillere, et imponerende manus og den stilige måten den er lagd på gjør at American Honey er blitt en av mine favorittfilmer dette året.

American Honey - Skrevet og regissert av Andrea Arnold; Med: Sasha Lane, Shia LaBeouf og Riley Keough; Spilletid: 2 time 43 min; Land: UK | USA; Aldersgrense 15 år; Premiere: 14.10.16

Relaterte innlegg