Meny Lukk

“Argylle” – Håpløs spionaffære


Sveisen til Henry Cavill forteller alt. Matthew Vaughn har faktisk klart å få en av verdens mest attraktive menn til å se ut som en harrytass fra Indre Østfold … i grønn høyhalset smoking.

Argylle er kultregissør Matthew Vaughns nyeste film, der Bryce Dallas Howard, Henry Cavill, Sam Rockwell, John Cena, Dua Lipa og Bryan Cranston pryder rollegalleriet. Filmen handler om en spionforfatter (Howard) som blir dratt inn spionaffærer mistenkelig like de i hennes eget fiksjonsunivers.

Dette er kun min andre Vaughn-film. Jeg synes Kingsman: The Secret Service (2014) var grei, men ikke bra nok til at jeg har videre utforsket hans filmografi. Samtidig er Matthew Vaughn blant flere store navn knyttet til denne filmen, som alltid gir en slags forhåpning før man setter seg i kinosalen. Den forhåpningen skulle jeg ikke hatt, og det blir nok veldig lenge til neste gang jeg frivillig ser en Vaughn-film.

For dette var virkelig dårlig. Fullstendig ubrukelig. Jeg kommer faktisk ikke på noe jeg likte med filmen med unntak av Beatles-sangen “Now and Then” (2023), som i tillegg til å være en av de minst superbe Beatles-låtene også blir totalt ihjelspilt i løpet av filmen.

Som Kingsman er dette en James Bond-pastisj. I enda større grad enn Kingsman mangler denne finessen og sjarmen vi konnoterer til 007-filmene. Regien og klippingen er så usannsynlig slurvete at en lurer på om dette faktisk var den ferdige versjonen, eller om det var et rough cut som aldri skulle ha vært publisert.

Samtidig kunne regien vært hvor godt som helst, uten at det hadde hjulpet noe særlig. Manuset er nemlig så uinspirerende og lite personlig at det får ChatGPT til å se ut som Knausgård. Det er som om de begynte å regissere etter kun å ha fått et halvferdig manus (skrevet av en 10-åring), for å så gulpe opp ørten plot-tvister underveis. Det er også alt for mange av de, noe som kunne vært unngått med litt fokus og en betraktelig snillere spilletid.

Vaughn er kjent for actionen sin, og det er imponerende stunt her – men de blir dessverre ødelagt av elendig green screen- og cgi-arbeid, samt parodisk teite elementer som jeg ikke forstår om skal være humor eller ikke.

Synes også trenden Marvel startet (gjennoplivet) – der store ensemblebesetninger liksom skal gjøre at en historie blir bedre – er urovekkende aktuell også når det gjelder Hollywoodfilmer utenfor franchise-rammene. Skal det at Samuel L. Jackson plutselig dukker opp i det som må være hans 974. filmrolle bety noe for kvaliteten på det som blir fortalt?

Det er vanskelig for meg å skulle anbefalt Argylle til noen. Men kanskje – dog ytterst usannsynlig – har jeg et kynisk, grettent og antikommersielt tunnelsyn, og det finnes faktisk noe appellerende med filmen. Så om du absolutt vil kaste bort penger og tid (139 minutter) på det rælet her; be my guest!

"Argylle" regissert av Matthew Vaughn. Med: Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, John Cena, Dua Lipa og Bryan Cranston. Spilletid: 2 timer og 19 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 12 år. På kino: 2. februar.

Relaterte innlegg