Meny Lukk

«Ben Is Back» – Deilig grinefilm

[usr 4]

Det finnes plenty gode grinefilmer om foreldre og barn, takket være Julia Roberts og Lucas Hedges er Ben Is Back en av dem. Regissør Peter Hedges, som forøvrig er Lucas far, makter å løfte en i utgangspunktet helt fin fortelling om en mor og hennes narkomane sønn til et tidvis svært gripende drama ved hjelp av medrivende prestasjoner fra filmens to hovedroller.

Holly (Roberts) og familien får overraskende besøk av Ben (Hedges) i juletida. Ben er Hollys sønn fra et tidligere ekteskap, og er for tiden sprøytenarkoman midt i rehabiliteringa. Familien reagerer varsomt på Bens tilbakekomst, det er tydelig at ting ikke har vært helt greit tidligere. Hollys ektemann, Bens stefar, er skeptisk men hjelpsom. Bens biologiske søster, Beth (Kathryn Newton) er engstelig. Filmen er innledningsvis fokusert på den spente dynamikken som oppstår når Ben is back. Medisiner og verdisaker legges vekk, nøkler til dører gjemmes og ingen tør helt å slippe blikket fra Ben.

Den anstrengte tonen til tross er Holly fast bestemt på å hjelpe sin sønn best mulig, og på moderlig vis stabler hun julestemninga på bena, alltid med et fast grep rundt Ben. Og det er her ting fort kunne blitt kleint: Rusavhengighet, og hvordan det kan ødelegge en familie, er et tungt tema som krever en hel masse av filmskaper og skuespillere for ikke å oppleves som nitrist, moraliserende og selvhøytidelig. Tenk Manchester By The Sea, som kunne gått i alle disse fellene, men likevel makter å være både morsom, kjærlig og ettertenksom samtidig som den er knusende trist. Selv om Ben Is Back ikke når helt opp til Manchester, litt på grunn av et par drøye klisjeer i siste akt, er det likhetstrekk i hvordan de to filmene viser en flerfasettert virkelighet hvor varme kan trenge gjennom det kalde grå bakteppet av vonde følelser.

Ok, litt svulstig karakteristikk akkurat der, men stadig sant. Og som sagt snubler Ben Is Back et par ganger på veien mot slutten, når forsøk på å skape drama kommer litt i veien for filmens tematikk. La meg uansett ytterligere understreke at Lucas Hedges og Julia Roberts er helt rå sammen. Når de to deler scenen gløder lerretet, og man blir bombardert med komplekse følelser. Hedges er en glimrende narkoman, uten at han tyr til fett hår, vikende blikk og knarkerstereotypier, han spiller en ganske normal mann som har fucka opp og sliter med å gjøre ting rett igjen. Og Julia Roberts gjør det ufattelig lett for oss å sette oss inn i en over middels bekymret mors sted. Wow.

Ben Is Back er dermed en god grinefilm som til tross for et nitrist premiss klarer å spille på mer enn sorg og angst. Den har dog sine feil og mangler, men de to glimrende hovedrollene gjør det enkelt å se mellom fingrene på disse.

Ben Is Back – regissert av Peter Hedges; skrevet av Peter Hedges; med Julia Roberts, Lucas Hedges, Courtney B. Vance, Kathryn Newton Spilletid: 1t 43min. Land: USA. Premiere: 08.02.19 Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg