Meny Lukk

BIFF: «Priscilla» – Langt fra Versailles

Det er 17 år siden den mesterlige biografiske filmen om Marie Antoinette ble sluppet. Det var en film full av femininitet, begjær, glamour og ungdommelighet. Man skulle kanskje tro at når Sofia Coppola nå kommer med en film om tenåringen som blir sammen med kongen av rock’n’roll, ville man få servert mye av det samme. Tro om igjen!

Priscilla er en biografisk film om Priscilla Presley basert på den selvbiografiske boken «Elvis and Me». Filmen er regissert av Sofia Coppola, som også har adaptert boken til manus. Priscilla portretteres av Cailee Spaeny, mens Elvis spilles av Jacob Elordi. Vi følger Priscilla fra hun som 14-åring forelsket seg i Elvis, fram mot separasjonen i 1972. 

Som stor tilhenger av Sofia Coppola, var dette naturligvis en film jeg hadde store forhåpninger til. Og selv om dette er en ganske bra film, kan den fortsatt ikke sies å ha innfridd håpet jeg hadde. 

Filmen fungerer som en ganske tydelig motpart til Marie Antoinette. Der den var overdådig, luksuriøs og flyvende, er Priscilla nøktern, lukket og klaustrofobisk (til Coppola å være). Joda – de perfekte stiftslippene (= nytt ord funnet på av meg som norsk svar på «needle drop») er der fortsatt, og vi får diverse sensuelle og feminine blikk på verden. Vi får hint av luksus her også, men i reserverte mengder. Dette er gjort av tydelige grunner, men fungerte kanskje ikke helt for meg.

Noe annet med tydelig baktanke – castingen av Presley-paret. Høyde -og størrelseforskjellen på Elordi og Spaeny er så enorm, og fungerer som en tydelig visuell kommentar gjennom filmen. Jeg ble nok aldri helt klok på Elordi, som virker som han spiller Nate fra Euphoria som gjør en Elvis-etterligning. Spaeny er derimot veldig god, selvom jeg gjerne kunne sett litt mer dynamikk der også.

Jeg sliter nok mest med strukturen, samt dramaturgien. Der filmen kunne hatt en flytende men åpenbar kurve, a lá Marie Antoinette sin, er den i stedet veldig monoton fra begynnelsen av, noe som også viker noe ifra Priscilla sine uttalelser og boken filmen er basert på. Dette er sikkert også gjort av en grunn, men igjen – fungerte ikke for meg. 

Det blir også veldig vanskelig å forholde seg til tidshoppingen – som egentlig er ganske hakkete og sporadisk, ettersom Spaeny ser like mye ut som en tenåring i «1972» som hun gjør i «1959». 

Jeg sitter med en følelse av at meningen min kan forandre seg ved et gjensyn, men førsteinntrykket mitt av Priscilla var ikke like sterkt som jeg hadde håpet.

"Priscilla" regissert av Sofia Coppola. Med:  Cailee Spaeny og Jacob Elordi. Spilletid: 1 time og 50 minutter. Land: Italia, USA. På kino: 1. desember

Relaterte innlegg