Meny Lukk

“Birds of Passage” – Vond og vakker gangsterfilm

[usr 4]

Birds of Passage blander kunstfilm med gangsterfilm i en interessant og nyskapende sjangerblanding. Filmen følger en stamme av urfolket Wayuu i Colombia på 1970-tallet, og åpner med Zaida (Natalie Reyes) i det hun begir seg ut på et ritualet for å finne sin partner. Den unge og flotte Rapayet kurtiserer Zaida, men hennes mor Ursula (Carmiña Martínez), stammens matriark, er ikke begeistret. Igjennom familie og venner får Rapayet mulighet til å kjøpe og videreselge marihuana til amerikanske kjøpere. På tross av Ursulas motsetninger har han derfor muligheten til å kjøpe Zaidas hånd i ekteskap. Det som begynner som en enkel handel utvikler seg fort til en voldelig og veltjenende operasjon som beriker familien – og samtidig setter forhold og tradisjoner på prøve, og utfordres av en kultur bygget på hevn og ære.

Filmen er først og fremst en visuell perle, med et nydelig foto som driver historien fremover. Utover i historien blir blanding av visuelle elementer både spennende og absurd. Familiens matriark sitter fremdeles kledd i sine tradisjonelle Wayuu-klær, men bærer samtidig en Rolex av gull. Et moderne og flott arkitekttegnet hus er satt opp midt i den ellers så tomme ørkenen familien lever i. Husets unike designelementer føles ut som en parallell til galskapen som etter hvert omringer Tony Montana i Scarface, når rikdommen begynner å gå hånd i hånd med håpløsheten.

Filmen har også en interessant struktur, hvor handlingen er fordelt på 5 kapitler med store tidsperioder imellom flere av dem. Det hjelper å bryte opp det monotone, og skaper en interessant ark for familien. Historien bærer preg av kunstfilmer som Ixcanul, og holder ved scener av seremonier og tradisjoner lenge nok til at man kan sette pris på verdien.

Skuespillerprestasjonene er ikke bemerkelsesverdige, men langt ifra dårlige. Den eneste som virkelig skiller seg ut er Carmiña Martínez i rollen som matriarken Ursula, som fremstår regal, hard, kalkulerende og intelligent, på tross av å etter hvert begå idiotiske og irrasjonelle valg. Det viktigste og mest suksessfulle filmen gjør med rollelisten er å få frem det autentiske. Flere scener føles ut som en dokumentar, hvor språk, utseende og handlinger er i tråd med hvordan virkelige mennesker ser ut og oppfører seg.

Birds of Passage er en av de mest innovative og interessante gangsterfilmene i nyere tid. Filmen er delvis et innblikk i kulturen og tradisjonene til en relativt ukjent urbefolkning, og delvis en spennende og vond historie om vold, rikdom og hevn. Enda skuespillerprestasjonene ikke er særlig minneverdige, er dette en visuelt spennende film bygget på nydelig foto, som er verd å få med seg på kino.

Birds of Passage – regissert av Cristina Gallego og Ciro Guerra; med Carmina Martinez, José Acosta, Natalia Reyes, Jhon Narvaez, Greider Meza, Jose Vicente Cote og Juan Bautista Martinez. Spilletid: 2t 5m. Land: Colombia. Premiere: 22.02.19 Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg